НОВИНИ

Полицията даде обяснения след фаталното преследване в Стара Загора (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 03.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Полицаите не са проявили агресия в случая с починалия мъж в Стара Загора, заявиха от полицията в града. След преследване 58-годишният Пламен Пенев почина, докато полицаите го изваждат от автомобила му.

Полицейските служители не са проявили агресия при случая в Стара Загора, при който след полицейско преследване загина 58-годишен мъж. Това заявиха на брифинг от Областната дирекция на МВР в града.

От полицията посочиха, че загиналият Пламен Пенев на няколко пъти отказва да се подчини на полицейско разпореждане и 20 минути бяга от органите на реда, като се е се движил в зони в централна градска част, на няколко пъти и в насрещното движение. В опита си да избяга той прави четири пътно-транспортни произшествия

"Полицейските служители не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила. Преследването започва, като при тръгване лицето прави опит да блъсне нашия колега. Колегите започват процедура по изваждането на лицето от автомобила", обясни комисар Лазар Христов - директор на ОД на МВР Стара Загора.

Комисар Христов посочи, че след като катастрофира 58-годишният мъж е изваден жив от колата.

"Непосредствено след поставянето на белезници лицето получава конвулсии и при оказаната спешна медицинска помощ е констатирано, че е починал".

Директорът на полицията каза, че колегите му са действали по сигнал за въоръжено лице и не са разполагали с информация за за лицето, което ще задържат.

"Колегите не са знаели нито криминалните прояви на това лице, нито психическото му здраве. Служителите на МВР са били там в изпълнение на служебните си задължения, опазвайки спокойствието на гражданите. Действали са съобразно ситуацията и решенията, които са взели на място. Никой от служителите не излиза на пътя с идеята да убива", посочи комисар Лазар Христов.

В полицията са изгледали всички видеоклипове от вечерта на инцидента, но според комисар Лазар Христов няма клип, който да доказва по безспорен начин, че някой от полицаите е проявил агресия спрямо 58-годишния мъж. Затова и униформените, участвали в гонката, не са отстранени от работа

"На записите имаме ли категорични данни, че те ритат някого? Имаме ли? Дайте ми запис, ако имате такъв запис", каза Христов пред журналисти.

Дали е имало полицейски произвол ще трябва да установят проверките ,които се извършват в момента в дирекцията на МВР. Едната от тях е разпоредена със заповед на вътрешния министър.

Вижте още в прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по плуване ще проведат лагери в Бургас и Белмекен
Националите по плуване ще проведат лагери в Бургас и Белмекен
Баскетболният клуб Академик Пловдив включи момче със специални потребности в отбора си
Баскетболният клуб Академик Пловдив включи момче със специални потребности в отбора си