НОВИНИ

Планинските спасители от Банско, Разлог и Добринище разчитат на дарения за оборудване

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 03.01.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Основно на дарения от оборудване, качествена екипировка и високопроходими превозни средства разчитат планинските спасители от отрядите в Банско, Разлог и Добринище. За да са добре подготвени и в безопасност, докато спасяват животи в планината, доброволците разчитат или на спонсори или на свои собствени средства.

Специализирана зимна екипировка, радиостанции, високопроходими автомобили и GPS устройства. Това са само част от даренията, които са получили екипите на планинската спасителна служба от отрядите в Банско, Разлог и Добринище.

Благовест Обецанов – ПСС, отряд Банско: "Това, което държавата дава на Червения кръст и след това дава на ПСС, не стига за нуждите, които имаме и благодарение на хора, които се отзовават на нашите молби – това е факт, разчитаме на дарители, за щастие добри хора има в България."

Едно от последните дарения за планинската спасителна служба е една високопроходима моторна шейна. Тя е дарена от местен бизнесмен само преди няколко дни.

Любчо Джолев – ПСС, отряд Разлог: "Това нещо доста улеснява работата евентуално при инцидент няма да носим на ръце, а с моторната шейна можем много по-бързо да се придвижим, за което благодарим. Това е една част от всички дарители, които са помагали и се надявам и занапред да помагат, защото без такива хора ще ни бъде много по-трудно."

Заради недофинансирането за най-необходимото на планинските отряди, все по-малко са желаещите да станат доброволци отчитат от Планинската спасителна служба в цялата страна. От малцината избрали да отделят време, средства и усилия, за да спасяват животи в планината са Георги и Калин.

Георги Стойчев – ПСС, отряд Разлог: "Тази година завършихме 12 човека в цялата страна, колегите, които са завършили преди години казват, че тази бройка е била двойна.

Калин Кондев – ПСС, отряд Разлог: "Трябва да помагаме на хората в беда и затова реших да се присъединя към службата. Постоянно има риск и на самите акции трябва да сме много внимателни, за да може и ние да се запазим."

Георги Стойчев – ПСС, отряд Разлог: "Във всяка една акция винаги има нещо ново за нас, което не сме го виждали, адреналина винаги е много високо ниво."

А най-необходимото за планинските спасители си остава нуждата от медицински хеликоптер. По този начин времето и усилията им ще бъдат съкратени на половина. Първата летателна машина се очаква да пристигне в страната през първите месеци на новата 2024 година.

Репортаж: Али Мисанков

Гледайте повече от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният шампион при мъжете Балкан се раздели с двама играчи
Баскетболният шампион при мъжете Балкан се раздели с двама играчи
Строителството на метрото: Затварят част от локалното платно на бул. "Цариградско шосе"
Строителството на метрото: Затварят част от локалното платно на бул. "Цариградско шосе"