НОВИНИ

Лихвите по кредити ще се повишат, прогнозират експерти

Прогнозите са пазарът да остане стабилен, въпреки покачването на лихвения процент

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
12:05, 03.01.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Лихвите по кредитите ще се повишат през следващата година и това ще се усети от кредитополучателите. Това прогнозират експерти в сферата на ипотечното кредитиране. Те успокояват обаче, че покачването ще бъде минимално и плавно, и няма да възпрепятства изплащането на заемите.

Ефектът от повишените лихви на Европейската централна банка вече се усеща и от кредитополучателите у нас. В една от големите банки очакват средните лихви да достигнат до 2,7% към края на тази година и да продължат повишението си и през новата.

"Със сигурност ще има повишение на лихвите. Безспорно до 2024 г. очакванията са за по-сериозно покачване между 3,3% до 3,5%, а през 2025 г. с малко по-малък темп до 3,75%", категорична е Екатерина Панайотова, директор "Продажби в клонова мрежа".

Незначителен спад в броя на сделките отчитат брокерите на недвижими имоти. Прогнозите са пазарът да остане стабилен и през следващата година, въпреки промяната при лихвите по ипотечните кредити.

"Очакваме през 2024 г. новите проекти на инвеститори и строители на първичния пазар да компенсират малко недостига на предлаганите имоти на вторичния пазар, но не очакваме това да доведе до намаляване на цените, тъй като себестойността на строителството се повиши", каза Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Това обаче няма да доведе до поевтиняване на имотите заради повишените разходи в строителството. Клиентите все още предпочитат да взимат заеми с плаващи лихви, отчитат експертите, което обаче не се препоръчва от банкерите.

"Над 95% от кредитополучателите теглят кредити при плаващ лихвен процент. Тъй като най-добрите оферти за фиксирани лихви спрямо текущите плаващи се различават с порядъка на половин процентен пункт", коментира Андонов.

"Препоръчвам да се мисли за фиксирана лихва, що се касае до ипотечните кредити, защото в момента на пазара има между 3 до 5 години горе-долу очакванията ни са в този период да са волатилни лихвите", съветва Екатерина Панайотова, директор "Продажби в клонова мрежа".

Някои банки правят тестове дали клиентите ще могат да понесат ръст в месечната си вноска с 1% или 2%. В банковия сектор не очакват сигнали за балон при ипотечните кредити.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарите съветват деца да нямат достъп до пиротехника
Лекарите съветват деца да нямат достъп до пиротехника
Арда Кърджали стартира зимната си подготовка на 8 януари
Арда Кърджали стартира зимната си подготовка на 8 януари