НОВИНИ

Полицейските служители не са проявили агресия при случая в Стара Загора, заявиха от МВР

Никой от служителите не излиза на пътя с идеята да убива, подчерта старши комисар Лазар Христов

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 03.01.2024 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Полицейските служители не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила. Преследването започва, като при тръгване лицето прави опит да блъсне нашия колега. Колегите започват процедура по изваждането на лицето от автомобила", заявиха на брифинг от МВР-Стара Загора във връзка със случая в Стара Загора.

"Пристига и екип на "Пътна полиция", като непосредствено след поставянето на белезници лицето получава конвулсии и при оказаната спешна медицинска помощ е констатирано, че е починал", заяви старши комисар Лазар Христов.

По думите му служителите на МВР са действали по сигнал за въоръжено лице.

"Разполагаме със запис по този сигнал. Това лице в продължение на 20 минути реализира няколко пътнотранспортни произшествия, не изпълнява разпорежданията на полицаите и се движи в зони в централна градска част, които в този времеви период са населени и има много цивилни граждани", допълни старши комисар Лазар Христов.

Той поясни, че това не е планирана акция, в която полицията да има предварително информация за лицето, което ще задържа.

"Колегите не са знаели нито криминалните прояви на това лице, нито психическото му здраве. Служителите на МВР са били там в изпълнение на служебните си задължения, опазвайки спокойствието на гражданите. Действали са съобразно ситуацията и решенията, които са взели на място. Никой от служителите не излиза на пътя с идеята да убива", подчерта старши комисар Лазар Христов.

Той отбеляза, че към момента няма категорични данни, че смъртта на лицето е настъпила вследствие на действията на служителите на МВР.

"Назначени са 2 проверки в Областната дирекция на МВР в Стара Загора - първата е назначена на следващия ден на 31 декември - комплексна проверка на изпълнение на служебните задължения, втората проверка е назначена през вчерашния ден спрямо действията на конкретен колега, който е управлявал автомобила, който е тампонирал преследвания нарушител. В ход е и проверка от Инспектората на МВР. Проверките ще бъдат извършени максимално кратко и обективно. Голяма част от фактите и отговорите ще дойдат от назначените експертизи по делото", заяви старши комисар Лазар Христов.

Събрани са голям по обем доказателства.

"Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите, било то и такива с пагон, това е позицията на МВР. Служителите не са отстранени, защото няма категорични данни, че действията им са допринесли за смъртта на лицето, което не е криминално проявено, говорим за 20-минутно преследване. Разговаряно е с близките на починалото лице, с дъщеря му. Няколко пъти е имало разговор между починалото лице и полицейските служители. Лицето се е държало неадекватно. Белезниците са сложени на лицето след извеждането му от автомобила, когато е на земята", каза още старши комисар Лазар Христов и подчерта, че тактическите обучения в МВР са ежедневни.

Полицейско преследване в Стара Загора завърши със смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев. Според полицията той не се подчинил на полицейско разпореждане и е починал в резултат на причинена от него катастрофа с полицейски автомобил. Близките на Пенев обаче твърдят, че е станал жертва на брутално полицейско насилие. При преследването е пострадал и полицай.

Вчера Окръжната прокуратура в Стара Загора излезе с информация за разследването по досъдебното производство за смъртта на 58-годишния Пламен Пенев.

Съдебномедицинската експертиза за смъртта му е възложена на медици от Пловдив. Установено е, че той е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители.

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление – за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледни елхи като десерт за животни в старозагорския зоопарк
Коледни елхи като десерт за животни в старозагорския зоопарк
Ема Радукану влезе в основната схема на Australian Open
Ема Радукану влезе в основната схема на Australian Open