НОВИНИ

Средиземноморски градове въвеждат ограничения за туристите

Рекорден е интересът към круизите

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
16:41, 03.01.2024
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Средиземноморието е твърде желан за посещения район - по суша, въздух и вода. В ерата на евтините полети рекорден наплив от пътници с круизни кораби доведе до предпазни мерки в най-натоварените туристически дестинации.

Дубровник, Венеция и Барселона ограничават влизането на най-големите лайнери. Причината е, че огромният наплив от туристи предизвиква задръствания и уврежда историческите забележителности. Туристическата вълна има и значителен ефект върху околната среда, натоварва пътищата и нарушава спокойствието на местните жители.

"Похарчихме доста пари за туризъм. В същото време, ако това не се харесва на хората, мисля, че е право на жителите на града да не желаят такъв вид туризъм там, където живеят", посочи Дейвид Нюман, турист от Монреал.

Още през 2021 г. Венеция спря достъпа на круизни кораби в историческия си център ​​заради щетите, които големите кораби са причинили на града. Градът въведе и данък за посетителите, които нощуват в зоната на града и планира да въведе система за платени резервации за туристите.

Хърватският град Дубровник е един от най-пренаселените градове в Европа. Потокът от туристи там понякога е толкова голям, че прави невъзможно влизането в историческата му част. Към момента средновековният град налага ограничения - два кораба с по 2500 или 3000 пасажери да не могат да акостират едновременно. Барселона от своя страна ще наложи данък върху големите кораби.

"Опазването на биоразнообразието е нещо все по-важно и е нещо, което е записано на хартия от правителствата. Затова призоваваме да се сложи край на краткосрочния подход и на една форма на лицемерие".

Международната асоциация на круизните линии напомни, че на местна основа немалко работни места зависят от големите кораби с туристи. Но претоварването на забележителностите с твърде много хора крие риск да ги превърне в не особено желани маршрути за почитателите на устойчивия туризъм, които предпочитат да се любуват на местните пейзажи необезпокоявани от шумни тълпи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия отпадна на четвъртфиналите на тенис турнира United Cup
Сърбия отпадна на четвъртфиналите на тенис турнира United Cup
Обявиха спортистите извън топ 20 в класацията "Спортист на годината"
Обявиха спортистите извън топ 20 в класацията "Спортист на годината"