НОВИНИ

Лекарите съветват деца да нямат достъп до пиротехника

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 03.01.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Деца пострадаха при употреба на пиротехнически изделия в Новогодишната нощ. 3-годишно дете от Сандански е с ампутирани пръсти на ръката, а в Бургас 2 деца са откарани в болница със сериозни наранявания.

3-годишно дете пострада навръх Нова година, след като хванало пиратка, която гръмнала в ръката му.

"Ние бяхме дежурни. С кървяща рана на дясната ръчичка. С почти липсващи пръсти. Първоначален оглед палеца изобщо липсваше. Втори, трети пръст повече от половина липсваха. Четвърти пръст една трета липсваше. Обилно кървяща рана", обясни завеждащият лекар ФСМП - Сандански д-р Анил Бояпати.

3-годишното момче е транспортирано в болница "Пирогов", където му е направена спешна операция. Ампутирани са двата пръста на дясната му ръка. В новогодишната нощ в Бургас две деца също пострадаха при употреба на пиротехника.

При единия случай фойерверк е гръмнал в лицето на 9-годишно дете. То е с изгаряния и увредено око. След употреба на пиратки 14-годишно момче от Несебър е прието в болница с разкъсвания на ръката.

"По негови данни той казва, че е гръмнало веднага след като я е запалил. Дойде с разкъсно-контузни рани на ръката. Една по-значителна на дланта и на средния пръст. Раните бяха обработени. Също така имаше и отслояване на повърхностния слой на кожата, който е от самата енергия на удара, от взрива", каза лекарят в Клиника по ортопедия на УМБАЛ-Бургас д-р Виктор Топузян.

Лекарите съветват децата да нямат достъп до пиротехнически изделия, тъй като взривните вещества могат да увредят крайниците и зрението им. Освен това димът е вреден за дихателните пътища.

От лечебното заведение в Бургас заявиха, че през последните години намаляват случаите на инциденти с пиротехнически изделия.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 370 новозаразени с COVID-19, oще 9 души починаха
Над 370 новозаразени с COVID-19, oще 9 души починаха
Лихвите по кредити ще се повишат, прогнозират експерти
Лихвите по кредити ще се повишат, прогнозират експерти