ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Семейство от хасковското село Крепост тръгна по следите на стари рецепти за производство на сирене

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
17480
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Да съхранят традициите в производството на сирене в глинени съдове се е заело семейство от хасковското село Крепост. На Кирил и Добрина им е коствало доста време, изхвърлени керамични делви и стомни, както и продукция, докато напипат тънкостите в направата на деликатеса.

      Кирил е химик по образование, но работи като шлосер. Добрина е инженер-физик и е обиколила различни производства.

      Добрина Делчева: "И виждах какво се прави и как се прави и какво се консумира и това още повече те кара да правиш нещо, което е хубаво и качествено."

      Така започнали ди издирват рецептата на сирене в гърне, което преди много години масово се правело в село Крепост. Допитали се до 90-годишния си съсед, но ударили на камък.

      Добрина Делчева: Питаме го как се прави - аз помня вика, че моята майка е правила, но как, заравяха го вика в една голяма купчина с пръст и там си отлежаваше, обаче как се прави той не помнел, все пак каквото и да е – 90-годишен е."

      Решили все пак да пробват.

      Добрина Делчева: "И започнахме - правиш, хвърляш, правиш, хвърляш, контейнера се напълни с гърнета."

      Докато след доста неуспешни опити, късметът им се усмихнал. Запознали се с жена, която знаела рецептата.

      Добрина Делчева: "И баба Ганка седна и разказа цялата история как се прави и ние хванахме и почнахме да правим и се получи."

      А тънкостите не са никак малко.

      Кирил Кирев: "Трябва да е в точно определеното време, млякото трябва да е овче, гъсто, допълнително го изваряваме, пълним го на няколко пъти, отлежава около три месеца, между 3 и 4 литра отиват за едно гърненце."

      Когато е в делва, сиренето се вади лесно. Когато е в стомна обаче, тя трябва да се счупи. А когато се извади от делвата, отгоре има благородна плесен, а вкусът е повече от впечатляващ. И тъй като апетитът идва с яденето, семейството вече прави и нови експерименти.

      Добрина Делчева: "Моята идея е да направя такова в делва, но от краве и сега съм заложила, но какво ще стане, ще разбера след поне два-три месеца."

      Добрина и Кирил са категорични, че ще продължат да проучват забравените рецепти за сирена, за да ги съхранят за следващите поколения.

      Репортаж: Таня Матева

      Гледайте повече от "България в 60 минути"

      Чуйте последните новини, където и да сте!
      Последвайте ни във Facebook и Instagram
      Следете и канала на БНТ в YouTube
      Вече може да ни гледате и в TikTok

      ТОП 24

      Най-четени

      Водещи новини

      Product image