НОВИНИ

МВР и прокуратурата проверяват имало ли е полицейско насилие в Стара Загора (ОБЗОР)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:06, 02.01.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

МВР започна втора проверка на гонката с полиция в Стара Загора, завършила със смъртта на 58-годишния републикански шампион по борба Пламен Пенев. Фаталният случай е от 30 декември, а близки на мъжа заявиха, че той е жертва на полицейско насилие. Намеси се и прокуратурата, откъдето съобщиха, че е назначена съдебномедицинска експертиза, която да установи причините за смъртта на Пенев.

Дали полицейско насилие ли е причината за смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев, както твърдят неговите близки, ще отговорят и проверки на МВР, и разследването на прокуратурата. В интернет се появиха смущаващи кадри от задържането на Пенев.

От вътрешното министерство увериха, че ще бъдат безкомпромисни и назначиха втора проверка със заповед на министър Калин Стоянов. Именно тя ще анализира кадрите и информацията в социалните мрежи и медиите. В прокуратурата в Стара Загора е образувано досъдебно производство и вече е установено, че мъжът е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители.

Малко преди 21.00 часа на 30 декември полицията получила сигнал от непълнолетен, че мъж с автомобил заплашва негови приятели. Изпратени са екипи, но мъжът не се подчинил на полицейските разпореждания. Започнала гонка. На централен булевард преследваният шофьор се блъснал в автомобил на МВР. Тази информация е извадена от прессъобщение на полицията в Стара Загора, където е записано, че мъжът реализира ПТП със служебен автомобил на МВР и загива, а причините за смъртта са в процес на установяване.

Впоследствие обаче в социалните мрежи се появиха смущаващи кадри, в които ясно се виждат полицаи, нанасящи удари. Нещо, заради което близки и познати на мъжа смятат, че е починал при полицейско насилие.

Мъжът е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители. Това пък е установила прокуратурата. Нещо, в което вярват и близките на Пламен Пенев.

Разследването е възложено от изпълняващия функцията главен прокурор на екип от Националната следствена служба. Събират се голям обем от доказателства за евентуално причиняване на смърт при професионална непредпазливост.

"Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на П. П., която е възложена на екип от трима съдебни медици от Съдебна медицина - гр. Пловдив. Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия", посочват от окръжната прокуратура в Стара Загора.

Механичната асфиксия е вид задушаване. От обвинението увериха, че ако се съберат достатъчно доказателства за престъпление, ще се повдигнат обвинения на всички отговорни. А от полицията обещаха, че няма да толерират превишаване на полицейски правомощия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2,2% бюджетен дефицит за 2023 г. прогнозира финансовото министерство
2,2% бюджетен дефицит за 2023 г. прогнозира финансовото министерство
Повишават се данъците и в Русе от тази година
Повишават се данъците и в Русе от тази година