НОВИНИ

Повишават се данъците и в Русе от тази година

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 02.01.2024
5056
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Нови, по-високи данъци ще плащат русенци от началото на 2024 г. Градът вече е разпределен в нови зони, което също променя размерите на местния налог.

От 1 януари данъкът върху сградите в Русе се увеличава от 2 на 3 промила. От 8 г. данъкът на сградите в Общината не е променян, не са осъвременени и данъчните оценки.

"Минималната работна заплата става 933 лв. Всички разходи на Общината по потребителски цени за храни в градини, за услуги, за всичко, само на годишна база са нараснали с 14%, от 2017 г. с над 40%. Общината не е магазин. Общината не е заведение. Трайно нарастващите ни разходи се обезпечават с трайно нарастващи приходи", заяви кметът на Русе Пенчо Милков.

Русенци обаче са на мнение, че Общината трябва да търси приходи от друго място, а не от техните джобове.

"Има възможности, нека горе да си вземат нещата, знаят откъде, а не от народа. Тогава съм си получавала пенсията 100 лв. над минималната заплата. Сега е под минималната заплата", каза жител на града.

"На фона на цялата обстановка, да го повишават в момента не мисля, че е редно. Доходите се повишиха, но това не е основание да повишаваме и данъците. Ако продължаваме да сме заринати в боклуци, да няма кошове за смет и за строителни отпадъци, не виждам на фона на кое ще го повишат", обясни Вихрен Касабов.

Планира се и разширяване на платените зони в града. А от Общината обещаха да използват очакваните над 4.6 млн. лв. приходи за облагородяване на градската среда.

"Задължихме кмета на Община Русе в разходната част на бюджета да внесе предложение за конкретни проекти, които ползват местната общност и които се финансират от това увеличение на данъка недвижимо имущество. Мисля, че е справедливо, когато даваш пари, да знаеш какво ще получиш насреща", обясни общинският съветник Елеонора Николова.

От Общината припомниха, че хората само с едно основно жилище, могат да ползват облекчение на данъците с 50 %, а ако собственикът е с трайно намалена работоспособност – със 75%.

Автор: Екип БНТ Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР и прокуратурата проверяват имало ли е полицейско насилие в Стара Загора (ОБЗОР)
МВР и прокуратурата проверяват имало ли е полицейско насилие в Стара Загора (ОБЗОР)
Поскъпва откупуването на стаж за пенсиониране
Поскъпва откупуването на стаж за пенсиониране