НОВИНИ

Поскъпва откупуването на стаж за пенсиониране

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 02.01.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Поскъпва откупуването на стаж за пенсиониране при недостиг на изработеното време. Максималният период, за който може да се закупи, е до пет календарни години. От началото на тази година се увеличават и възрастта, и стажът, необходими за излизане в пенсия.

Мария е на 62 години. Има навършени години за пенсия, но не ѝ достигат 6 месеца стаж, за да се пенсионира. Предпочита да работи, отколкото да плати за стаж.

"Аз трябва да отговарям на 2 условия - възраст и стаж. Тогава мога да се пенсионирам. При всички положения аз си работя дотогава. Не ми достигат месеци, но просто е безсмислено, защото нали имам работа", каза Мария.

Лицата, които искат да си купят стаж получават уведомително писмо от Отдел "Пенсии", в което в описана дължимата сума по месеци.

"Сумата се изчислява 19,8% върху минималната работна заплата, която от 1-ви януари е 933 лв. или месечно лицето дължи 184,43лв.", заяви началникът на отдел "Административен" към ТП НОИ-Бургас Снежана Радева.

Междувременно продължава да се увеличава и възрастта за излизане в пенсия.

"За трета категория труд жените могат да се пенсионират при навършена възраст 62,2 години и съответно 36,6 години стаж. А мъжете при 64,7 години навършена възраст и 39,6 години трудов стаж", каза още Снежана Радева.

От НОИ отчитат, че всяка година се увеличава броя на хората, които купуват недостигащи месеци стаж.

По данни на Националния осигурителен институт за миналата година над 4 000 души са купили стаж за пенсия.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишават се данъците и в Русе от тази година
Повишават се данъците и в Русе от тази година
Празниците отминаха, кой ще си тръгне заедно с тях?
Празниците отминаха, кой ще си тръгне заедно с тях?