НОВИНИ

Продължава да расте броят на жертвите след земетресението в Япония

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 02.01.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

55 вече са жертвите на мощното земетресение със сила 7.6 по скалата на Рихтер, което удари Япония в първия ден на Новата година. Премиерът на страната - Фумио Кишида, определи като "надпревара с времето" операцията по издирването на оцелели. Повече от 1000 души участват в разчистването на отломки в най-засегнатите райони. Усилията на спасителните екипи са силно затруднени заради нарушената пътна инфраструктура.

Хората се редят на дълги опашки за вода. Силното земетресение сериозно е повредило инфраструктурата - пътищата са с огромни пукнатини, на много места няма ток и вода. Движението в най-засегнатите префектури на полуостров Ното е почти невъзможно.

"Една от местните бензиностанции зарежда гориво безплатно. От услугата имат възможност да се възползват не само автомобилите на полицията и линейки, но и обикновени хора. Предприемат се всички необходими мерки, за да се справим с последствията от труса", каза премиерът Фумио Кишида.

"Усилията по преодоляване на последствията са затруднение заради разрушени пътища. Това възпрепятства и изпращането на тежка техника. Обмисляме алтернативни маршрути, и корабите са една от възможностите. Готови сме да направим всички възможно, за да задоволим нуждите на хората", заяви министър-председателят на Япония Фумио Кишида.

Около 1 000 военни се включиха в издирването на оцелели. Опасенията са, че под множеството рухнали и опожарени сгради все още има хора. Вторичните трусове вече са стотици, като много тях са със сила над 5 по скалата на Рихтер. Експерти предупреждават, че са възможни още мощни земетресения.

"Предишните ни наблюдения показват, че след толкова мощен трус, вероятността за следващ с подобен магнитуд е между 10 и 20%. Ето защо, моля, бъдете бдителни, защото люлеене със сила около 7, особено в засегнатите райони, е възможно в следващата поне една седмица", сподели свидетел на земетресението.

В евакуационния център във Ваджима, префектура Ишикава, са настанени няколко десетки души, изгубили домовете си заради земетресението. Много от тях са все още в шок.

"Хората са травматизирани. Дори при леко люлеене стават много неспокойни. За всички ни е така", разказа служител на евакуационния център Мицуро Вида.

Световни лидери изказаха съболезнования, а американският президент Джо Байдън обяви, че Съединените щати са готови да предоставят всякаква необходима помощ на Япония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 70 ракети са изстреляни при поредната руска атака срещу Украйна
Над 70 ракети са изстреляни при поредната руска атака срещу Украйна
Рафаел Надал: Липсваше ми да съм здрав и да играя пред пълни трибуни
Рафаел Надал: Липсваше ми да съм здрав и да играя пред пълни трибуни