НОВИНИ

7,6 по Рихтер в Япония, няма опасност за ядрените централи

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:06, 01.01.2024
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Земетресение със сила 7,6 удари Япония в първия ден на новата година. Беше обявена и опасност от цунами. Десетки хиляди трябваше да се евакуират.

От външното ни министерство призовават съгражданите ни, които са в Япония или планират пътуване до там, да спазват препоръките на местните власти и при нужда да се обърнат към Посолството ни в Токио.

16 часа и 10 минути местно време - моментът, в който трусът превръща японското крайбрежие в неконтролируема люлка.

Епицентърът е на полуостров Ното в префектура Ишикава в централната част на Япония. За 90 минути са регистрирани общо 21 труса с магнитуд 4 или повече.

В района на труса е обявена евакуация, спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. За първи път от 2011-та година е издадена тревога за мощно цунами, което означава, че се очакват вълни от 5 метра. Часове по-късно степента на предупреждението беше намалена, а вълните, които достигнаха японския бряг са около метър - метър и половина.

"АЕЦ Шика е най-близо до епицентъра, не се съобщава за нередности. Смирено призовавам всички граждани да бъдат бдителни заради риска от вторични трусове и моля всички в района да следват инструкциите на местните власти", каза Йошимаса Хаяши - главен секретар на правителството на Япония.

"Тук сме с група сноубордисти в Нагано. Земетресението беше мощно, всичко се тресеше. Имам приятели отвън и веднага им писах дали са добре. Но засега няма предупреждение за лавини", подчерта Балдуин Чиа - турист от Шанхай.

Съобщава се за поне шестима затрупани под руините. Над 36 000 домакинства са без ток.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минималната заплата вече е 933 лв., линията на бедност става 526 лв.
Минималната заплата вече е 933 лв., линията на бедност става 526 лв.
България посрещна 2024 година
България посрещна 2024 година