НОВИНИ

Събитията на 2023: Политическата сглобка - как некоалицията пое властта след трусове и пренареждания

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:08, 31.12.2023
Чете се за: 08:55 мин.
У нас
Слушай новината

След серия предсрочни парламентарни избори в последните години, политическите сътресения и усещането за несигурност продължиха и през 2023 г. Този път обаче хаосът роди нестандартна сглобка на цената на неспазени заявки и прекрачени червени линии. Всичко това - в името на стабилността и евроатлантическото бъдеще на България.

Сглобката изглеждаше невъзможна преди поредния предсрочен парламентарен вот на 2 април.

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" станаха коалиция и тръгнаха на избори с нагласата да са първи. Останаха втори след ГЕРБ. Начертаха червени линии, но скоро ги пресякоха.

"Продължаваме Промяната" няма да подкрепи кабинет с мандат или с участие на ГЕРБ", категоричен беше след изборите Асен Василев, съпредседател на ПП-ДБ.

"Аз искам да направя правителство с ПП и ДБ. Това е най-доброто за България!", каза от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Новият парламент започна с фалстарт - не успя да си избере председател. Така за първи път се появи и думата "ротация".

"Джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции", поясни Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Между ПП и ГЕРБ", допълни Асен Василев, съпредседател на ПП-ДБ.

"ГЕРБ плюс Промяната равно на подмяна", заяви тогава председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Точно той, обаче, след по-малко от два месеца подкрепи кабинета им.

Невъзможното стана възможно. ГЕРБ издигнаха Мария Габриел за премиер. Тя върна празна папка на президента и заедно с Николай Денков обявиха ротационното правителство.

"Направихме голяма крачка назад", коментира тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Тук имаме две партии, които си нямат доверие", посочи и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Номинираните водачи на ротационното правителство увериха, че ще работят по предварително зададената програма.

"С диалог, отговорност и принципи има възможност България да има редовно правителство", каза кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

"Ако по някаква причина изпълнението на управленската програма, законодателната програма тръгне накриво, аз ще си подам оставката", заяви кандидатът за министър-председател на ПП-ДБ Николай Денков.

С преговорите за новото правителство, обаче дойде и нов трус в доверието. Радостин Василев се обърна срещу своите и пусна записи: какво си говорят ПП-ДБ за бъдещото управление. В него се споменава за "изпиране" на Борисов, смяна на шефовете на служби и синхронизирането на това с посолства.

"Реформа не означава да смениш ръководството с хора - т.нар. наши хора от записа", реагира тогава президентът Румен Радев.

"Единственият, който може да е овладял службите, това е президентът", отвърна кандидатът за премиер Николай Денков.

След записите кабинетът беше под въпрос.

"Замразяваме преговорите. Всичко си има граница", посочи Мария Габриел - кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

"Осъзнаваме много ясно двамата с Мария Габриел колко трудно ще бъде", каза Николай Денков - кандидат за министър-председател на ПП-ДБ.

"Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение", коментира президентът Румен Радев.

Правителството все пак беше съставено на 6 юни. Символично - Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС гласуваха "за".

"Кабинетът не го подкрепяме като кабинет. Подкрепяме само конституционната реформа", поясни Делян Пеевски от ПГ на ДПС.

"Коалиция с ДПС няма", категоричен беше Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ.

"Класически кадифен държавен преврат. В момента ние не обсъждаме кабинет на България, в момента ние обсъждаме кабинета на американския посланик", каза по време на дебата в зала Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

"Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

От ИТН определиха правителството като "Лигата на необикновените джентълмени измамници".

Управляващите се самоопределиха като "некоалиция". Твърдение за среща в манастир с благословията на Алексей Петров постави въпроса: кой и къде сглоби сглобката?

Министър-председателят Николай Денков заяви, че никога не е виждал Алексей Петров, освен на някакви общи срещи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че Алексей Петров е бил близък с бащата на Кирил Петков и е търсел варианти да се направи нещо стабилно.

"Когато държавата е слаба, мафията е силна", коментира президентът Румен Радев.

Започнаха и разговори с ДПС - Христо Иванов отиде при Делян Пеевски за конституционната реформа. Новото мнозинство набързо пренаписа текстове в основния закон, въпреки критиките. Малко преди Нова година промените бяха факт.

Министърът на правосъдието Атанас Славов ги определи като най-голямата стъпка, която прави страната ни към това да е европейска, демократична и правова държава.

Президентът Румен Радев обяви, че ще оспори промените в Конституционния съд.

Санкционираният по американския закон "Магнитски" Делян Пеевски се оказа важен не само за конституционната реформа. Доскоро идваше рядко в парламента, още по-рядко говореше.

Сега стана основен говорител на ДПС, председател на групата и кандидат за лидер на партията. Създаде се усещането, че се случва каквото каже Пеевски. Дори се самопредложи за премиер.

"Ако той не може да се справи, да отида да му свърша работата. Аз мога да я свърша", каза Пеевски.

"Както виждате, аз съм доста добре с нервите и изобщо не ме интересуват дребните заяждания, дребните провокации, които са всекидневни", коментира премиерът Николай Денков.

"Пеевски - той изпълнява ролята на министър-председател, защото той ви е министър-председателят", каза Цончо Ганев - депутат от ПГ на "Възраждане".

Кабинетът оцеля на два пъти след вотове на недоверие на 5 октомври и 22 ноември.

А депутатите се караха, обиждаха, плюха се, бутаха се и бутаха още повече доверието в Парламента. Засега "Съединението прави силата" е в ремонт. Политиката е в Партийния дом, където има основно ротация на скандали.

Снимки: БНТ и БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честита Нова година!
Честита Нова година!
Йоана Георгиева: Освен да си добър спортист е важно да си образован и интелигентен човек
Йоана Георгиева: Освен да си добър спортист е важно да си образован и интелигентен човек