НОВИНИ

ГЕРБ-СДС замразява преговорите с ПП-ДБ след изтеклия запис

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:01, 27.05.2023 (обновена)
11081
Чете се за: 08:55 мин.
У нас
Слушай новината
  • ГЕРБ-СДС временно замразява преговорите за кабинет с ПП-ДБ след изтеклия запис от Националния съвет на ПП.

  • Бойко Борисов обяви, че ако не бъде съставено правителство с втория мандат, вероятно отиваме на избори.

  • От "Продължаваме промяната" изключват възможността ГЕРБ-СДС да получат министерски постове и след развилата се ситуация.

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ, заяви Мария Габриел на брифинг в централата на партията.

"Дълго мълчах и се водех единствено от разума и грижата за държавата. Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо него, а после и колегите си. Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не мога да приема демокрация да се гради на базите на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаменталните принципи на републиката".

По думите ѝ проблемът в записа не са обидите, а изговорените визия и начин на управление, които са в разрез с всички европейски практики. Неприемливо е едно да се говори по време на преговори, а друго навън, заяви Габриел.

"С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ, смятам, че това е неприемливо и спрямо тях. Не трябва да има никакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава".

Въпрос е и какво означава "ала-бала с президента", коментира Габриел и посочи, че не може да участва в преговори без ясни отговори и гаранции за спазване на принципи. Според нея вариантът за експертно правителство продължава да има най-голяма подкрепа, но в момента е по-важно законът да не се нарушава и да не се политизират държавният апарат и службите.

Габриел все пак уточни, че има шанс преговорите да бъдат подновени, но при определени условия:

"Те могат да бъдат размразени, преди да сложим окончателен край. Аз много ясно посочих фундаментални принципи и отговори, които чакаме. Защото извинението не е към мен, а към българските граждани, администрацията, към българските учители, офицери. Уважението е към нашите партньори, към България и нейните граждани. Това ще предопредели дали замразяването може да се превърне в размразяване или да отидем в другата алтернатива".

Вижте брифинга тук или във Фейсбук страницата ни:

Томислав Дончев коментира, че "този, който е правил ала-бала с президента", сега плаши ГЕРБ с него.

"Компромиси направихме всякакви. Втори мандат, небалансирано присъствие на по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще прави чистки, няма значение дали е законно или незаконно", заяви Дончев, коментирайки думи на Асен Василев от записа.

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че по време на преговорите с ПП-ДБ никога не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов посочи, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са започнали изключително добре и са били обсъждани единствено за най-важните приоритети пред държавата.

"Сега аз имам тежък проблем с моите колеги, които не са били на преговорите. Имахме изключително добър климат в тези преговори, изключително разбирателство. Това ни дойде като гръм от ясно небе и в първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго и то надали е краят."

Той не вярва да се състави правителство с третия мандат и заяви, че не се плаши от избори:

"В тази ситуация изборите са по-добър вариант. Трети мандат не виждам как ще стане, тогава изборите са много по-честен вариант за хората. Или се вразумяват всички, връщаме се на стъпките, които говорихме за експертно правителство, и го слагаме на масата".

Борисов каза още, че ГЕРБ ще направят предложение в парламента държавата да купи същите машини за гласуване, които се използват в САЩ.

"За да стане незабавно, бързо, поради изключителната важност да провеждаме честни избори. Да няма смачкани протоколи, да няма фалшиви флашки, ала-бала и всичко останало. Защото аз така разбрах "ала-бала". Да купим същите машини като в САЩ, приемаме, че там е най-голямата демокрация и със същите машини да провеждаме гласуване, което да избягва далаверата с машинния вот".

***

Записът, разпространен от Радостин Василев, предизвика политическа буря в държавата на фона на постигнатото споразумение за съставяне на кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В записа се говори за "изпиране на Бойко Борисов", както и че "докато Борисов се страхува от Гешев", правителство ще има.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че по време на въпросното заседание партията е трябвало да вземе "съдбоносно решение за втория мандат", поради което е имало "много емоции, мнения и квалификации".

Илияна Йотова: Готви се заговор срещу българската държавност на всякакви нива

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че се готви заговор срещу българската държавност.

Преди Мария Габриел да обяви, че замразява преговорите за правителство с втория мандат, от "Продължаваме промяната" изключиха възможността за промяна в постигнатите досега договорености.

Лена Бориславова: Не можем да рестартираме преговорите с ГЕРБ от самото им начало

"Ние много ясно сме заявили докъде сме в преговорите. Имаше постигнато съгласие. Ние не можем да рестартираме преговорите от самото им начало на този етап. В нов разговор с ГЕРБ може да се влезе само, ако целите на правителството са се променили", каза Лена Бориславова пред БНР.

Във Фейсбук профила си Кирил Петков се извини на Мария Габриел за "непрецизния изказ" по нейн адрес, който използвал по време на заседанието на ръзководството на ПП. Петков добавя, че Габриел е пример за смелост и изразявава дълбокото си уважение както към нея, така и към всички жени, превърнали политиката в призвание.

Първият коментар след замразяването на преговорите дойде от "Демократична България". В "Говори сега" по БНТ Владислав Панев определи решението на Мария Габриел като много умно и го сравни с правилата за действия при борсовата търговия в първите 48 часа след форсмажорно събитие.

Според Панев е възможно ГЕРБ да опитат да влязат в преговорите от друга позиция, но от втората по големина политическа формация изключват възможността най-голямата да получи министерски кресла в проектокабинета.

По-късно ситуацията коментираха и самите "Продължаваме промянята". С лаконичен пост във Фейсбук те заявиха, че "трябва да има баланс между дълголетието на една политическа партия и ефективността от него", визирайки ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пък заяви, отново във Фейсбук, че Бойко Борисов трябва да избере на чия страна застава.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Иво Никодимов, Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канада победи Латвия в първия полуфинал на световното първенство по хокей на лед
Канада победи Латвия в първия полуфинал на световното първенство по хокей на лед
Христо Стоичков в Бургас: Болно ми е, че отблъснахме хората от стадионите
Христо Стоичков в Бургас: Болно ми е, че отблъснахме хората от стадионите