НОВИНИ

Икономически ръст в Благоевградска област на фона на безработицата

bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 27.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Икономически ръст в Благоевградска област на фона на запазващата се безработица и линия на бедността. Това показват данните на Националния статистически институт.

Димитър Шалявски е ресторантьор и собственик на нощен клуб в Благоевград. Бизнесът му е сред най-засегнатите от ковид кризата и последвалата я инфлация. От началото на годината отчита по-голям оборот благодарение на клиенти от други градове.

"Всеки уикенд при мен има може би едни 10-15%, които не са от тук. Това ми помага до някаква степен да оправя месечния бюджет. Специално за Благоевград, няма ги студентите, бизнесът още не се е отпуснал, хората не харчат", заяви Димитър Шалявски, ресторантьор и мениджър на нощен клуб.

Съотношението на средния месечен доход към линията на бедността поставя областта на 17-о място в страната.

"Линията е по-малка с 0,6% в сравнение с изминалата година, но относителният дял на бедното население е повече", допълни Емилия Илиева, НСИ-Благоевград.

Безработните в областта са близо 8 хиляди души. Местната власт се надява да редуцира броя им като привлече инвестиции със строежа на две нови индустриални зони.

"Едната зона ще бъде първоначално с 10-12 площадки, където ще мога най-после да показвам на бизнеса, който се интересува да произвежда в Благоевград", каза още Илко Стоянов, кмет на община Благоевград.

Над 500 милиона евро са преките чуждестранни инвестиции в областта за 2022 година. Най-много от тях бизнесът е насочил в Петрич.

Автор: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха трупове на кози край Русе - какво показа проверката на БАБХ
Откриха трупове на кози край Русе - какво показа проверката на БАБХ
Гешев пред БНТ: Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета е прекратено
Гешев пред БНТ: Досъдебното производство за чекмеджетата с евро и кюлчета е прекратено