НОВИНИ

Какви са очакванията от въвеждането на еврото у нас през 2025 година

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:47, 02.01.2024
5450
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да въведе еврото през 2025 година. Датата беше отложена с една година, след като стана ясно, че страната ни не успя да направи необходимите законодателни промени. Според икономисти влизането на България в еврозоната ще донесе позитиви на икономиката като цяло и в частност на обикновените граждани.

Златина Ангелова се занимава с търговия от 15 години. Продава обувки, които внася от Сингапур. Очаква с нетърпение България да влезе в еврозоната, защото е убедена, че това ще улесни работата ѝ:

"Никакви притеснения нямам. Цените ще се преобразуват от левове в евро като няма да има никакво увеличение."

Еврото е втората по значимост валута в световната търговия след американския долар. Ползва се широко и в държавите членки на ЕС, които са извън еврозоната, а също и в други страни, в които значителен дял от сделките се котират в евро.

За българите обаче въпросите са повече от отговорите. Някои се притесняват за доходите си след въвеждането на еврото и за покачването на цените:

"По принцип може да се промени, защото от лев към евро ще има промяна на 100 процента, поне девалвацията на лева ще бъде доста по-голяма."

"Притеснения чак сериозни нямам, но като цяло по-скоро ни е рано, за това ми е мнението такова."

БНТ: Мислите ли, че това ще се отрази негативно на вашия бюджет?

"Естествено, че да, въпреки че е спорен въпросът, защото сме вързани към еврото и сега."

"С оглед опита на другите държави, които са в Евросъюза при тях не са се променили кой знае колко много нещата. Нямам притеснения."

Според финансови експерти, въвеждането на еврото ще се отрази благоприятно на икономиката ни. Ще улесни международната търговия, инвестициите и туризма като премахне нуждата от обмяна на валута и съответно разходите за комисиони. С въвеждането на европейската валута се очаква таксите за банкови преводи също да поевтинеят, а лихвите по заемите за хората, фирмите и правителството да са дългосрочно и устойчиво по-ниски.

За хората това е важно за бъдещето:

"Ще бъде много полезно за икономиката и за частния бизнес и може би не толкова за обикновените хора, защото за тях е все едно. Обаче за бизнеса, това да излезем на международните пазари и за нашите деца, които сега печелят златни медали по математика и един ден ще бъдат големи бизнесмени, за тях е много важно."

Очаква се България да влезе в еврозоната през 2025 година. До тогава трябва да се изготви специален закон за приемането на еврото, в който да са разписани всички правила за превалутиране.

Репортаж: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След близо година отсъствие - Рафа Надал се завърна в игра и надви Доминик Тийм в Бризбейн
След близо година отсъствие - Рафа Надал се завърна в игра и надви Доминик Тийм в Бризбейн
22 донорски ситуации са реализирани у нас през миналата година
22 донорски ситуации са реализирани у нас през миналата година