НОВИНИ

Приемането на еврото: Ще доведе ли до бум на кредитирането у нас?

Възможно ли е това да доведе и до ръст в инфлацията?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:55, 23.09.2023
6405
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

България по пътя към еврото. Европейската централна банка даде положителна оценка за новия Закон за БНБ.

От финансовата институция посочват, че българското законодателство е съгласувало нормите си с тези на Еврозоната.

Все пак от Франкфурт правят препоръки за технически промени, за да се стигне до по-голяма яснота при правното синхронизиране.

Държавата подготвя изцяло нов Закон за БНБ, който да замени настоящият, който е приет през лятото на 1997 г. с въвеждането на валутния борд у нас.

Новият закон ще влезе в сила от датата на присъединяването на страната ни към еврозоната.

Една от промените след приемането на еврото ще бъде намаление на задължителните минимални резерви по депозитите в банките: Сега те са 12% и ще се понижат до 1%.

Словакия и балтийските страни се присъединяват след финансовата криза от 2008 година. Тези страни са сходни с българската икономика. При тях не се наблюдава кредитен бум. Сред причините са, че в тези държави намаляват задълженията към други страни.

"За последните 5 години среда между българските държавни ценни книжа и немските е средно 0.6% тоест не очакваме шоково намаление на лихвите след присъединяването на България в еврозоната от там тези рискове свързани със създаване на условия за кредитен бум изглеждат ограничени", заяви Пламен Ненов, Съвет за икономически анализи.

Допълнително БНБ ще може да продължи да прилага антицикличния капиталов буфер - механизъм за ограничаване на кредитния риск.

Временно повишаване на инфлацията може да се наблюдава в ресторантите или при дребни стоки, които консумираме често като кафе или дъвки.

"Инфлацията в България е по-висока от това, което се очаква, но е вярно също, че когато Хърватия се присъедини към еврозоната също имаше гъвкаво разбиране към инфлационния критерий, който да им позволи да се присъединят към еврозоната. Моят аргумент е, че българската инфлация е висока заради високите цени на храните. А те са по-важни за потребителската кошница в България, защото страната е относително бедна", каза още Гунтрам Волф, Съвет за икономически анализи.

Европейските институции вероятно ще приложат гъвкавост и спрямо инфлацията в България, очакват експертите.

Те посочват, че макроикономическото управление на страната е добро, а съотношението между дълг и БВП е най-ниското в Европейския съюз.

Еврото ще има положителен ефект върху заплащането, особено в сектори като земеделието и услугите, които изпитват хроничен дефицит от работна ръка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Левски с втора победа на турнира в Нови Сад
Волейболният Левски с втора победа на турнира в Нови Сад
Валентин Антов дебютира с цял мач за Кремонезе при равенство на тима с Асколи
Валентин Антов дебютира с цял мач за Кремонезе при равенство на тима с Асколи