НОВИНИ

Гъста мъгла и удар в дърво са най-вероятните причини за падането на хеликоптера край Гърмен

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 23.09.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Днес следобед горски служители, пожарникари и доброволци успяха да изтеглят тялото на пилота на разбилия се вчера край Гърмен хеликоптер. Загиналият е на 62 години, с дълъг професионален опит.

Временна загуба на ориентир заради усложнена метеорологичната обстановка. Това е най-вероятната причина за инцидента, според експерти.

Предполага се, че пилотът се е опитал да набере скорост, за да се издигне над гъстата мъгла, губи обаче ориентация и се удря във високо дърво.

Трудният терен е забавил издирването на разбилия се вчера хеликоптер край с. Лещен

Това се случва в скат, със 60-градусов наклон. Хеликоптерът е подходил, но страничната система за оросяване се е закачила във висок бор и той е политнал с носа надолу.

След 12-часова спасителна операция, водена от 4 полицейски и противопожарни екипа и над 30 доброволци, отрядите откриват останките на летателната машина.

Две са водещите версии за инцидента с падналия край Лещен хеликоптер

"Хеликоптерът се е ударил в едно дърво точно на хълма отгоре и се вижда как се е ударил и е паднал е по-надолу. Склонът е много стръмен, почти отвесен", заяви Ибрахим Пингов, ръководил на доброволния отряд за издирване на хеликоптера.

Рано тази сутрин пристигнаха и специалисти от звеното за разследвания на авиокатастрофи. Според ръководителя на екипа, гъстата мъгла е сред най-вероятните причини за инцидента.

"Мъчил се е до излезе на повърхността на мъглата. Направил е един завой, почти обратен, с което е търсел време да набере височина. Ако е набран още 5-6 метра щеше да мине това дърво и нямаше сега да сме тук", допълни Христо Христов, специализирано звено за разследване на авиационни събития.

Пилотът не е имал визуален контакт със земната повърхност, което в случая се и оказало фатално.

"И от тук нататък нещата отиват към края - смъртта на пилота от удара, кабината е изпаднала отстрани, но той не е бил жив от удара", каза още Христо Христов.

Според Христов хеликоптерът е бил технически изправен. По думите му издирването е продължило толкова дълго, защото заради бурната растителност в региона падналият хеликоптер трудно се забелязва от въздуха.

Вижте още в прякото включване на Йорданка Бакалска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът с Руската църква - реакция на руското посолство и българското духовенство
Скандалът с Руската църква - реакция на руското посолство и българското духовенство
Локомотив (Пловдив) надви Славия и продължава с безгрешната си серия
Локомотив (Пловдив) надви Славия и продължава с безгрешната си серия