НОВИНИ

Похитеният "Галакси Лийдър" - вижте ексклузивни кадри на кораба, превърнат в туристическа атракция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:04, 02.01.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Продължават проблемите в Червено море. Датската компания "Мерск" обяви, че отново временно спира преминаването на свои кораби през ключовия морски път, след като неин кораб беше атакуван от йеменските бунтовници. Нидерландия обяви, че ще осигури щабни офицери за операцията "Пазител на просперитета", в която участва коалиция от 10 държави.

Нидерландската обществена телевизия междувременно публикува нови кадри с похитения и превърнат в туристическа атракция кораб "ГалаксиЛийдър", на борда на който има и двама българи.

Като гигантски трофей "Галакси Лийдър" стои закотвен на йеменския бряг. Транспортната компания е частична собственост на израелски магнат - достатъчно основание за хутите да отвлекат кораба. Сега той е туристическа атракция, до която йеменците достигат с малки лодки, водени от любопитство, но и от солидарност с Газа.

"Тук съм, за да разгледам "Галакси Лийдър" и да покажа подкрепа, солидарност и симпатии за палестинците", казва мъж на брега.

Хутите виждат във войната между израелците и Хамас възможност да си спечелят място на световната сцена, саботирайки търговски кораби, преминаващи през Червено море. Коалиция от 10 държави се опитва да противодейства на тези атаки, като приносът на Нидерландия е двама офицери. Пред нидерландската обществена телевизия един от лидерите на бунтовниците заяви:

"Ако нидерландците искат сигурно корабоплаване и край на войните, трябва да окажат натиск върху Израел да спре агресията и обсадата на повече от два милиона души в Газа. Ако тези искания бъдат изпълнени, няма повече да атакуваме кораби", казва Мохамед ал Хути, политически представител на хутите.

снимки: БТА/Архив

Хутите отвлякоха "Галакси Лийдър" през ноември, но засега нямат намерение да освободят закотвения край Ходейда кораб.

"Това е добро решение на нашите мъдри лидери, което ще възпре нашия враг".

Всяка седмица хиляди йеменци се включват в демонстрации срещу Израел, а възможността да видят похитения кораб със собствените си очи остава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сменяме хартиените ваучери за храна с пластика
Сменяме хартиените ваучери за храна с пластика
Традиционни станчинарски игри в Петрич (Снимки)
Традиционни станчинарски игри в Петрич (Снимки)