НОВИНИ

Расте броят на жертвите след силното земетресение в Япония

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:13, 02.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Близо 50 души са загинали при вчерашното земетресение с магнитуд 7,6 в Централна Япония. По данни на местните власти сред загиналите има седем жертви в градската болница на Вадзима, съобщи агенция Киодо.

В град Вадзима, разположен в най-силно засегнатата от земетресението префектура Ишикава, само в един от кварталите са изгорели повече от 100 сгради.

Правителството съобщи, че около 1000 души са били настанени в база на военновъздушните сили във Вадзима и са снабдени с одеяла, вода и храна.

Япония беше засегната вчера от серия мощни земетресения, като най-силното от тях достигна магнитуд 7,6 и причини наранявания и щети, принуждавайки властите да издадат и предупреждения за цунами.

Японската метеорологична служба отмени днес предупрежденията за цунами. По нейни данни земетресението е предизвикало вълни с височина около 1,2 м в района на град Вадзима, а на други места са регистрирани вълни под метър височина.

Централна Япония е била засегната от общо 155 земни труса между 16:00 ч. вчера и 9.00 ч. днес местно време според японската метеорологична служба, цитирана от агенция Франс прес.

Повечето от тези трусове са били регистрирани с магнитуд над 3,0. По данни на метеорологичната служба тази сутрин са усетени шест нови силни труса.

Японската метеорологична служба предупреди за нови силни земетресения през седмицата, особено през следващите два или три дни, отбелязва ДПА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп: Контрапресата ни срещу Нюкасъл бе като за футболните училища
Юрген Клоп: Контрапресата ни срещу Нюкасъл бе като за футболните училища
Ливърпул надигра и победи Нюкасъл в мач с шест гола
Ливърпул надигра и победи Нюкасъл в мач с шест гола