НОВИНИ

Минималната заплата вече е 933 лв., линията на бедност става 526 лв.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:15, 01.01.2024
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Какво се променя от днес? Минималната работна заплата вече е 933 лева.

Увеличението спрямо миналата година е близо 20%. В сила е и по-високият максимален осигурителен доход. От днес той е 3750 лева.

Минималният доход за получаване на пълния размер на детските надбавки вече е 710 лева на член от домакинство. 80% от детските надбавки ще получават семействата с доход до 810 лева на човек.

Детските надбавки не се променят - от 50 до 175 лева.

От първи януари линията на бедност става 526 лв. С нея нарастват някои социални помощи и месечната финансова подкрепа за хората с увреждания.

Синът на Екатерина е с рядък вид епилепсия. Има двигателни и говорни проблеми и възприема света по-трудно. 9-годишният Божидар е с 94% степен на увреждане и всеки месец получава 930 лева помощ от държавата.

"Рехабилитацията на месец му е 660 лева. Детето ми има нужда специалисти да работят с него - логопед, ерготерапевт. Към 3 хиляди лева са му всичките разходи месечно", каза Екатерина Цветкова - родител на дете с увреждане.

Екатерина работи и всеки месец купува от чужбина животоподдържащото лекарство за сина си.
Помощите, които получават децата с увреждания, не са увеличавани от 2017-та година. От тази година те нарастват с около 26%. Така Божидар вече ще получава 1180 лева месечно.

"С увеличаването на сумата би трябвало да се увеличат и социалните услуги за тези деца. И всяко дете да бъде индивидуално оценено - колко нужда има от рехабилитация, а не да попада в графата както всички останали", подчерта Екатерина.

"Когато имаш тежко увреждане в дома - никога финансите не достигат. За това моят апел винаги е бил да се създават услуги, в които родителите на конкурентен принцип да могат да си избират къде да отидат и коя услуга къде да я ползват", посочи Веска Събева- зам.-председател на Националния съвет за хората с увреждания и председател на АРДЕ.

Пред БНТ социалният министър съобщи,че се разработват нови правила за оценка на потребностите на хората с увреждания.

"За да може да се постави качествена модерна оценка, въз основа на която да се насочи нов тип социална услуга", коментира Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика.

"Тук се изисква много работа - оценка, която ще бъде на въздействието върху хората, защото тогава те ще спрат да получават всички еднакво", добави Веска Събева- зам-председател ан Националния съвет за хората с увреждания и председател ан АРДЕ.

Заради увеличената линия на бедност над 670 хиляди души с увреждания с над 50% намалена работоспособност ще получават по-висока месечна финансова подкрепа, за която няма подоходен критерий. С линията на бедност са обвързани помощите по Закона за социално подпомагане и Закона за закрила на детето.

"Бедността в България засяга близо 400 000 деца. Ние реално, ако не адресираме и не изкореним детската бедност, ние след 10-15 години ще говорим не само за задълбочаваща се демографска ситуация, а по-скоро ние ще говорим за влошаване на цялостният социален статус.", обобщи Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика.

От тази година се увеличават еднократните помощи за бременност и раждане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев пропиля шест мачбола и започна новия сезон с драматична загуба
Адриан Андреев пропиля шест мачбола и започна новия сезон с драматична загуба
7,6 по Рихтер в Япония, няма опасност за ядрените централи
7,6 по Рихтер в Япония, няма опасност за ядрените централи