НОВИНИ

Моряците от "Галакси Лийдър" са получили разрешение за ограничени контакти със семействата си

кораб Галакси лийдър
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:11, 05.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Членовете на екипажа на отвлечения от хутите товарен кораб "Галакси Лийдър", сред които са и двама българи, са получили разрешение за "ограничени контакти" с техните семейства. Съобщението е от компанията собственик на плавателния съд, предава Ройтерс.

Капитанът на кораба и първият помощник-капитан на кораба са българи. 25-членният екипаж включва още моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния.

"Безопасността и благосъстоянието на членовете на екипажа остават важни приоритет както за собствениците, така и за мениджърите (на нашата компания), и ограничените контакти, които са разрешени на членове на екипажа с техните семейства, навеждат на мисълта, че с моряците се отнасят толкова добре, колкото може да се очаква при тези обстоятелства", каза в изявление регистрираният на остров Ман собственик "Галакси маритайм" (Galaxy Maritime).

Иначе корабът плава под флага на Бахамските острови и е нает от японската компания "Нипон Юсен" (Nippon Yusen).

"Задържаните 25 членове на екипажа нямат никаква връзка със сегашната ситуация в региона", подчерта компанията собственик на отвлечения кораб. Тя отбеляза, че "нищо не може да се постигне с по-нататъшното им задържане".

Хусите извършиха няколко атаки срещу кораби в Червено море след избухването на конфликта между Израел и Хамас преди близо два месеца в знак на подкрепа за палестинското ислямистко движение, което нападна еврейската държава на 7 октомври. Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници отправиха редица искания, свързани с войната в ивицата Газа, като условие, за да освободят "Галакси Лийдър".

Вчера Съединените щати, Япония и Бахамските острови призоваха на среща на Международната морска организация за безусловното освобождаване на кораба с двама българи в екипажа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дея спорт записа чист успех над Левски във волейболния елит при мъжете
Дея спорт записа чист успех над Левски във волейболния елит при мъжете
"Българската Коледа" помага на малкия Радослав да чува
"Българската Коледа" помага на малкия Радослав да чува