НОВИНИ

Хутите публикуваха ново видео от борда на отвлечения с българи кораб

Командващият военноморските сили на йеменските бунтовници инспектира кораба

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:23, 22.11.2023 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Хутите публикуваха ново видео от отвлечения кораб "Галакси Лийдър" с двама българи на борда. Материалът показва инспекция на командващия военноморските сили на йеменските бунтовници.

Той обяви, че неговите сили са в готовност да атакуват всеки израелски кораб, който преминава през Бабелмандебския проток в южната част на Червено море.

Генерал Мухамад Абдулнаби се е качил на борда на "Галакси Лийдър" заедно с други военни и се е срещнал с екипажа, показват публикуваните кадри.

Чуват се възгласи "Победа за исляма". В неделя хутите заявиха, че са пленили товарния кораб "Галакси Лийдър", собственост на израелски бизнесмен, като ответна мярка на израелските действия в Ивицата Газа.

Морският съд в момента се намира край пристанище Ходейда, на 430 морски мили от последната докладвана точка преди отвличането, показват анализи на сателитни снимки в американски медии.

Според анализите корабът е пристигнал край Ходейда в понеделник.

"Заявяваме на Ционистката общност, че Бабелмандебският проток е червена линия и не можем да останем бездейни. Всеки цивилен или военен кораб за нас е легитимна цел. Предупреждаваме съюзниците на ционисткия враг и тези, които му позволяват да премине през протока, че също са легитимна цел. Оставаме в пълна готовност и провеждаме бойни мисии, докато ционистите не прекратят нападенията над Газа", обяви генерал Мухамад Абдулнаби, ВМС на йеменските бунтовници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзитпол: Преднина за крайната десница на парламентарните избори в Нидерландия
Екзитпол: Преднина за крайната десница на парламентарните избори в Нидерландия
Папа Франциск с молитва за мир за палестинския и за израелския народ
Папа Франциск с молитва за мир за палестинския и за израелския народ