НОВИНИ

Превърнаха пленения с двама българи на борда кораб в туристическа атракция

Хутите разпространиха пропагандно видео от "Галакси лийдър"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:18, 06.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Плененият от хутите в Йемен кораб "Галакси Лийдър" с двама българи на борда беше превърнат в туристическа атракция.

Хутите разпространиха пропагандно видео, на което се вижда как са допуснали всички желаещи да се качат на борда на кораба, като ги превозват с малки рибарски лодки.

Лазурно море, мъж строи пясъчни замъци, други плуват. Въоръжен бунтовник е застанал пред обектива, а в далечината се вижда кораб. Тези кадри бяха разпространени от хутите. Придружени са от новина, че похитеният "Галакси Лийдър" е превърнат в туристическа атракция.

"Вместо да бъде кораб за израелците, ние го превърнахме в туристическа атракция за йеменци от всички провинции. Огромен брой хора го посещават всеки ден. Вместо да ходят по паркове и плажове, си организират разходка на "Галакси лийдър", коментира Самер ал Рабит - пресслужител на хутите.

В пропагандното видео на хутите се вижда още как т.нар. туристи са превозвани с рибарски лодки до кораба. Разхождат се по палубата, където стъпват по американски и израелски флагове и си правят селфита. По високоговорители звучат песни на хутите. Йеменските бунтовници твърдят, че на екипажа на "Галакси Лийдър" е позволено да се свържe със семействата си.

Двама от 25-имата души на борда са българи - капитанът и неговият помощник. Преди дни съпругата на един от отвлечените българи потвърди за БНТ, че е уведомена, че той е в добро състояние, но не разкри дали е имала възможност да разговаря с него. Нападения срещу чуждестранни кораби в Червено море имаше и през изминали дни, включително срещу американски плавателни съдове. В новото видео мъж отправя закани.

"Ще пленим израелските кораби в Червено море и протока Баб ел-Мандеб. И както се заклеха муджахидините, нека Аллах ги пази, два военни кораба вчера бяха ударени в Баб ел Мандеб. Всичко това е в защита на нашите братя в Газа и децата и жените, които са убивани в болници и по домовете им", каза Фадел Амер - посетител.

Плаващият под бахамски флаг "Галакси лийдър" беше отвлечен на 19 ноември и беше отведен първо към пристанище Ходейда, а после и до малкото пристанище ал Салиф.

По темата работиха: Джанан Дурал, Тоня Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на културните дейци в цялата страна, искат по-високи заплати (СНИМКИ)
Протест на културните дейци в цялата страна, искат по-високи заплати (СНИМКИ)
Женският тим на България стартира с двубой срещу Ирландия на европейската отборна квалификация по бадминтон в София
Женският тим на България стартира с двубой срещу Ирландия на европейската отборна квалификация по бадминтон в София