НОВИНИ

Ротация на премиери и в Румъния - как се случи?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:30, 02.01.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

През юни Румъния извърши ротация на премиери, а процедурите бяха същите като очакваните в нашата страна. Споразумение за това между Национално-либералната и Социалдемократическата партия, беше подписано през 2021 г. и сложи край на тежката политическа криза в страната.

Стачката на учителите в Румъния забави планираната за края на месец май размяна на премиери. След като те се разбраха с властта, и след като стана ясно, че третият коалиционен партньор - Демократичният съюз на унгарците в Румъния, напуска управлението, ротацията стана възможна.

Разписаната процедура не е сложна и напомня на етапите след парламентарни избори, но е по-ускорена. Премиерът подава оставка, президентът провежда консултации с парламентарните партии, посочва се премиер. Той предлага правителство, което трябва да бъде одобрено от парламента.

"Днес е денят, в който приключва мандатът ми като министър-председател на Румъния. Според предварителни разговори на коалиционно ниво, веднага след като депозирам оставката си на президента, започва процедура по ротация, също договорена на коалиционно ниво", заяви Николае Чука от Национално-либерална партия.

"Бих искал бъдещото правителство на Румъния, с мен като премиер, да се фокусира върху икономиката и реформите. Трябва да имаме кабинет в кратки срокове", каза Марчел Чолаку.

На 15 юни - 3 дни след началото на процедурата, с 290 гласа "ЗА", 95 "ПРОТИВ" и нито един въздържал се, двете камари на румънския парламент избраха новото румънско правителство начело с Марчел Чолаку от Социалдемократическата партия. Мандатът му е до парламентарните избори, които ще се проведат в края на тази година.

Кабинетът "Чолаку" има 18 министерства, които са поделени поравно между Национално-либералната и Социалдемократическата партия. Всеки от коалиционните партньори има и по един вицепремиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празниците отминаха, кой ще си тръгне заедно с тях?
Празниците отминаха, кой ще си тръгне заедно с тях?
Израел ликвидира заместник-ръководителя на Хамас
Израел ликвидира заместник-ръководителя на Хамас