НОВИНИ

Ескалация на напрежението в Близкия изток след смъртта на втория човек в "Хамас"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:25, 03.01.2024 (обновена)
Чете се за: 05:32 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 100 души загинаха, а близо 200 са ранени при две експлозии на церемония в Иран за 4-тата годишнина от покушението на митичния генерал Касем Сюлеймани. Напрежението в Близкия изток е опасно нажежено след убийството на втория човек в йерархията на Хамас.

Израелската армия повиши готовността за въздушна отбрана по северната граница с Ливан, а в Бейрут ливанското правителство преговаря с Хизбула, за да се избегне ескалация на конфликта.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала произнесе третата си реч от началото на войната между Израел и Хамас. Поводът - четвъртата годишнина от покушението на генерал Сюлеймани. Преди конфликт последно Насрала е говорел пред своите последователи през 2006 година.

Във видеообръщение той спомена експлозиите в Карем и изрази съболезнования към Хамас за убийството на Ал Арури в Бейрут. Свърза в едно всички, които са убити от израелската армия и Съединените щати в Газа, на Западния бряг, в Ливан, Ирак и Йемен.

"Казваме им, че тяхната кръв, техните саможертви и търпение ще донесат добри резултати за Палестина, за Ливан, за Сирия, за Ирак и за целия регион", каза Хасан Насрала.

Две експлозии през 10-минутен интервал разтърсиха района на джамията Сахеб ал Заман в южния ирански град Керман. Според властите бомбите са активирани дистанционно точно докато привърженици на емблематичния генерал Касем Сюлеймани се събират, за да почетат паметта на годишнината от покушението срещу него. Генерал Сюлеймани беше убит през 2020 година при американски военни удари с безпилотен самолет на летището в Багдад. Той беше начело на Иранската революционна гвардия и е една от най-почитаните фигури в Иран, обявен за жив мъченик.

"Чу се ужасен звук въпреки всички мерки за сигурност. Все още се разследва какво точно се случи", каза Реза Фаллах - ръководител на Червения полумесец в Керман.

В южен Бейрут огромен кратер зее на мястото, където вчера беше убит вторият човек в йерархията на Хамас - шейх Салех ал Арури. Районът е охраняван от въоръжени мъже от Хизбула, а местните жители не могат да повярват, че на оживената улица е имало тайна квартира на Хамас - в триетажна сграда до аптека и магазин за сладки.

"Потвърждаваме покушението, организирано от ционистката окупация срещу нашия велик брат и национален боец шейх Салех ал Арури. То е завършен терористичен акт, нарушение на ливанския суверенитет и разрастване на израелската враждебност срещу нашия народ и нация", каза Исмаил Хания - лидер на Хамас.

В Рамала на Западния бряг палестинци излязоха на протест срещу убийството на шейх ал Арури, а в Рафа в ивицата Газа се надяват това да е вдъхновение за нови бойци.

"Милиони нови като него и дори по-силни ще се появят."

Снимки: БТА

Израел не потвърждава, че стои зад атаката в Бейрут, но на погребение в Тел Авив шефът на Мосад Давид Барнеа предупреди:

"Днес отново сме във война. Мосад сега, както и преди 50 години, ще си разчисти сметките с участниците в атаката от 7 октомври. Може да отнеме време, но ще стигнем до тях, независимо къде се намират."

Смъртта на шейх Салех ал Арури помрачи надеждите на близките на заложниците.

"Вчера се говореше за преговори, за израелска делегация, която ще пътува до Египет за разговори. А сега Хамас спря преговорите. Не знам кой издава тези заповеди, но определено не мисли за заложниците", посочи Лиор Пери - син на заложник на Хамас.

Салех ал Арури стоеше зад операциите на Хамас на Западния бряг, докато живееше в изгнание в Сирия, Турция, Катар и накрая в Ливан след дълъг престой в израелски затвори. Играеше ключова роля в отношенията между Хамас и Хизбула, а чрез нея и с Иран - основният поддръжник и на двете групировки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Знамето на Рожен се скъса, от БСП призоваха президента да се ангажира
Знамето на Рожен се скъса, от БСП призоваха президента да се ангажира
Тръмп обжалва решението за отстраняването му от изборите в щата Мейн
Тръмп обжалва решението за отстраняването му от изборите в щата Мейн