НОВИНИ

Промените в климата: 2023 година е най-горещата в глобален аспект откакто се водят измервания

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:43, 03.01.2024
Чете се за: 04:22 мин.
Времето
Слушай новината

2023-та е била най-горещата година в глобален аспект от началото на измерванията. Доста страни, сред които и България, постигнаха рекорди. До сега у нас най-гореща беше 2019 година. Метеоролози отчитат доста по-продължителна земеделска суша през 2023 г.

Вече близо 30 години Желязко Атанасов е земеделец. Обработва 60 декара земя, предимно зеленчуци в землището на асеновградското село Катуница. При големите наводнения през 2018 г., когато Марица скъса диги и заля обработваеми земи, той загуби 12 декара, засети със зеле:

"Губим доходите от културите. Ние сме направили разходите и когато трябва да приберем и да си вземем това, което сме вложили, то го няма."

Желязко и колегите му може би най-добре усещат ефекта от глобалното затопляне:

"Преди 20 - 30 години времето беше съвсем различно, зимата беше студена със сняг, дъждове есента. Сега есенната сеитба закъснява много, защото няма есенни дъждове. Земята не може да се обработи при сухо време, чакат да завали дъжд и то става ноември, декември и житните култури нямат време за своето развитие."

Експерти отчитат, че всяко десетилетие след 1980 година е по-топло от предходното.

"Това не означава, че всяка следваща година е по-топла от предходната. Имаме колебателен режим на температурата, но той върви възходящо нагоре", каза доц. д-р Лилия Бочева, директор на департамент "Метеорология" в НИМХ.

И 2023-та се откроява като рекордна и за света, и за България.

"Трудно е да се каже дали 2024 г. ще победи 2023 г., но несъмнено ще има някои месеци, които ще бъдат рекордно топли. Тенденциите за 2024 година са продължаване на феномена Ел Ниньо, но този феномен е така със затихващи функции, той отслабва", обясни гл. ас. Симеон Матев, доктор по Климатология в СУ "Св. Климент Охридски".

Горещините и екстремните явления ще продължат и през новата година, а и след това, макар че все още да не знаем кога и къде точно ще се случат.

"България се нарежда сред страните, които са така сравнително тежко засегнати от тези явления. Твърде вероятно е през лятото да имаме дни отново с интензивни валежи, те ще нанесат щети и ако кметовете на съответните места не са си взели поуките от предишни такива, отново ще бъдат топ новина в медиите", каза още гл. ас. Симеон Матев.

По-съществени климатични промени според сценариите се очакват към средата или края на века.

"При най-неблагоприятния нарастването на температурите в отделни сезони е над 5 - 6 градуса. Щеше ни се да не вървим към най-лошия сценарий, когато се очакват най-големите повишения на температурата, защото при него се очаква и редуциране на валежите, което означава намалението им в някои райони до 30%, което вече е съществено. Оптимистичният сценарий е ограничение на нарастването на глобалната температура до 1 - 1,5 градуса до 2050 година", поясни доц. д-р Лилия Бочева, директор на департамент "Метеорология" в НИМХ.

снимки: БТА/Архив

Стойности, които според експерти вече сме на път да надминем.

Репортаж: Цанка Николова, Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министър Клисурски: България завърши 2023 г. в прекрасно финансово здраве
Зам.-министър Клисурски: България завърши 2023 г. в прекрасно финансово здраве
Да спасиш кариерата си в най-слабия отбор в света
Да спасиш кариерата си в най-слабия отбор в света