НОВИНИ

Властите в Япония разследват авиокатастрофата на летище Ханеда

Продължава и борбата за намиране на оцелели след силния трус

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:47, 03.01.2024
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

В Япония продължава надпреварата с времето за намиране на оцелели от мощния трус на 1 януари. Жертвите са 65, евакуираните - над 33 000. Хората, останали без дом, са настанени във временни центрове при много добра организация, разказа пред БНТ Александър Кочев, който живее в Япония. В същото време властите разследват как се стигна до катастрофата на летище Ханеда, при която след сблъсък на два самолета загинаха петима души от екипажа на по-малкия. Най-вероятната версия е професионална небрежност.

Докато части от Япония са опустошени от мощния трус, на летище Ханеда в Токио е избегната по чудо огромна трагедия. Пътническият самолет на японските авиолинии с 379 души на борда се приземява на една от четирите писти на летището. В същото време самолет на японската брегова охрана с шестима души на борда се готви да излети от същата писта.

Властите разпространиха днес разговорите между контролната кула и двата екипажа в последните 4 минути и 27 секунди преди сблъсъка. От тях става ясно, че пътническият самолет е имал зелена светлина за кацане, а вторият самолет не е получил разрешение да излети. Въпреки това той е навлязъл на пистата и така се е стигнало до сблъсъка.

Аруто Ивама, пътник в горящия самолет: "При кацането усетих силно разтърсване, погледнах през прозореца и видях искри и пламъци. След като самолетът спря, за по-малко от минута кабината беше пълна с пушек. Тогава стюардесата ни поведе и се спасихме през пързалката."

След като машината лумва в пламъци, в продължение на 20 минути всички пътници на борда са евакуирани и животът им е спасен. Екипажът е действал хладнокръвно и професионално, а пътниците стриктно са изпълнили инструкциите, без да се поддадат на паника и хаотични действия.

Аруто Ивама, пътник в горящия самолет: "Чуваха се викове, но стюардесата ни направляваше на висок глас. Въпреки виковете, повечето хора запазиха спокойствие и не станаха от местата си и чакаха. Заради това успяхме всички да излезем."

Корпусът на машината е бил изграден от композитни материали на базата на въглеродни влакна, а не от алуминий и това е забавило разпространението на огъня и е дало шанс на пътниците.

снимки: БТА

В същото време в най-пострадалите от труса райони се борят с опустошението, като организацията е изключително добра, каза пред БНТ Александър Кочев, който живее от 27 години в Япония и е управител на езиков център.

Усилията на спасителите са затруднени от мразовито време и пороен дъжд, който усилва вероятността от свлачища във вече пострадалите райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море започва зимната си подготовка на 5 януари и планира осем контроли
Черно море започва зимната си подготовка на 5 януари и планира осем контроли
Българските национали по джудо ще проведат тридневен лагер
Българските национали по джудо ще проведат тридневен лагер