НОВИНИ

Мигрантският натиск: Центровете за настаняване на бежанци у нас са почти пълни

Има ли договорена бройка между България и Австрия за връщане на мигранти у нас?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:03, 03.01.2024
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

73% от капацитета на центровете за настаняване на мигранти у нас са запълнени. Според председателя на Държавната агенция за бежанците между страната и Австрия няма договорена бройка за връщане на мигранти. През 2023 година Виена е върнала у нас 113 лица. Мариана Тошева коментира още, че страната ни не е преставала да изпълнява ангажиментите по Дъблинското споразумение.

Центърът в "Овча купел" е дори препълнен - 104% е заетостта на местата за настаняване в него. В него се настаняват всички непълнолетни, а те са сериозен дял от успелите да преминат границата на страната ни. Тук са настанени 370 деца, които се нуждаят от специална закрила и грижи. Другият център, в който 100% от местата са заети е във "Враждебна" и там се настаняват тийнейджъри и млади мъже, предимно до 20-годишни. Останалите 4 центъра са равномерно натоварени, като 65 - 70% от капацитета им е зает.

България стриктно спазва Дъблинския регламент, който урежда връщането на мигрантите в страните, които са ги регистрирали, заяви председателката на Агенцията за бежанците. Мариана Тошева подчерта, че между София и Виена не е договаряна конкретна бройка мигранти, които трябва да бъдат върнати у нас:

"Цифрата, която се завъртя в последните две седмици, 6000, това е една ориентировъчна бройка на чужденци, които вече са минали през България, подали са молба за убежище и в рамките на процедурата са напуснали страната."

Част от тези хора са стигнали до Австрия и властите там са установили, че тяхната първа регистрация в страна от Евросъюза е България. По силата на последните промени в т.нар. регламент "Дъблин" от 2013 година потенциално тези лица може да бъдат върнати у нас. Това обаче се случва рядко.

"За 2023 г. вече имам конкретната статистика - това са точно 590 лица, от всички държави членки, общо. Само от Австрия конкретно 113 лица са върнати в рамките на 2023 година", каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Подлежащите на връщане имат право да обжалват заповедите пред съда в държавата, която иска да ги върне.

"Има съдебни инстанции, които постановяват дали е правомерно решението на властите лицето да се върне в България, Гърция или Испания. Много често през годините съдът в Германия или в Австрия е постановявал, че в България или в друга държава няма добри условия на прием, за да бъде върнато лицето", каза още Мариана Тошева.

Един от най-големите центрове за настаняване е в Харманли. Там първоначално се настаняват повечето задържани по границата ни с Турция в района на Свиленград - Маточина. Стефка Гаджева работи в този център от три месеца:

"Предимно мъже и жени. Приказват си така добре, но между тях си много се карат тук, бият се."

Местните казват, че настанените в центъра в Харманли не създават проблеми в малкия град:

- Не, не. Няма такова нещо. Вървят си по пътя, няма да ни притесняват нещо такова.

Казват, обаче че настанените в центъра не спазват вечерния час и често в късните часове обикалят из града:

- И тяхната не е лесна. Те не са от хубаво тук. Местните казват, че някои от тях са добри хора, други не.

- Ами притесняват, да. В градската градина по центъра, насядали с телефоните до тях. Хвърлят.

Най-засегнатите държави от мигрантския натиск са 4. България и Гърция от т.нар. Балкански маршрут и Италия и Испания от т.нар. Средиземноморски маршрут. Анализите показват обаче, че и четирите държави са транзитни. Основната част от мигрантите имат за цел да стигнат до държави, където вече имат създадени общности, които им помогнат да се интегрират.

снимки: БТА, БГНЕС/Архив

Има кризисен план, който предвиждат разкриването на нови места за настаняване, но анализите показват, че на този етап няма никаква необходимост за задействането му. Заетост от 60 до 85% на местата за настаняване е в рамките на нормалното. През годините е имало моменти, в които заетостта на шестте центъра за настаняване е била над 120%. Т.е. в самите центрове има достатъчен резерв, който може да се мобилизира, но и това не е нужно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското малцинство в Сърбия намалява драстично
Българското малцинство в Сърбия намалява драстично
Владимир Зографски завърши 33-ти в състезанието от "Четирите шанци" в Инсбрук, Ян Хьорл стана победител
Владимир Зографски завърши 33-ти в състезанието от "Четирите шанци" в Инсбрук, Ян Хьорл стана победител