НОВИНИ

С ново сърце през новата година: Трима души получиха шанс за живот след трансплантации

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
18:13, 04.01.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Трима души получиха шанс за живот в първите дни на годината. В столичната болница "Св. Екатерина" медицински екип трансплантира сърце на 37-годишен мъж, а лекарите в болница "Лозенец" - бъбреци на две жени. Реципиентите са в стабилно състояние и остават под лекарско наблюдение.

На 31 декември близките на изпаднала в мозъчна смърт 35-годишна жена вземат решението да дарят органите ѝ. Така млад мъж с изкуствено сърце за втори път получава шанс за живот.

"Осем часа продължи цялата операция, а това представлява една много сложна логистика. Преди шест месеца поставихме изкуствено сърце, което е изключителна технология и трябва синхрон между машина и тяло. Сега нещата се случиха обратно и поради донорската ситуация имаме възможност отново да възстановим нормалните физиологични качества на организма благодарение на чуждото сърце", каза доц. Филип Абединов- анестезиолог.

Трансплантациите на двата бъбрека на двете жени в болница "Лозенец" продължават над пет часа.

"Чувстват се добре. Бъбреците започват да възстановяват функция", каза д-р Борил Петров - началник на клиниката по урология в болница "Лозенец".

"Това е една екипна работа, която започва от момента, в който има потенциален донор. Смисълът за всяка една операция е пациентите след нея е да са с добро качество на живот, а тук специално, за бъбречните трансплантации, е тези пациенти да не са вече на хемодиализа", посочи д-р Николай Увалиев- началник на Клиниката по анестезия.

Донорската ситуация, реализирана в последния ден на годината, е 22-рата за 2023 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вторичните трусове в Япония усложняват издирването на оцелели
Вторичните трусове в Япония усложняват издирването на оцелели
Расте броят на болните от грип, ковид и други респираторни инфекции
Расте броят на болните от грип, ковид и други респираторни инфекции