НОВИНИ

Антигенните тестове за ученици ще са с проба от слюнка

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:12, 30.10.2021
8669
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

28 фирми подадоха оферти в Министерството на здравеопазването за доставка на бързи "щадящи" антигенни тестове за учениците от първи до четвърти клас. Кои са избраните ще стане ясно в понеделник. Водещи критерии ще бъдат най-ниска цена на един тест и най-кратък срок за доставка. Правителството вече одобри отпускането на 13 млн. лева за тези тестове.

В 10.30 ч. сутринта в Министерството на здравеопазването специална комисия отвори офертите на общо 28 фирми за бързи щадящи антигенни тестове в училищата. Офертите включваха документи и мостри.

Веднага след отварянето комисията започна разглеждането и оценяването на офертите. Критериите ще бъдат най-ниска единична цена на тест и най-кратък срок за доставка. Кои от фирмите са спечелили обществената поръчка ще стане ясно след два дни.

Очакваме в понеделник да излезем с доклад до министъра и в началото на седмицата да имаме договор за доставка на антигенните тестове, каза Анастасия Чонова, председател на комисията.

Преди няколко дни здравното министерство публикува покана до всички заинтересовани фирми за доставка на антигенни щадящи тестове на първо време за учениците от първи до четвърти клас.

Крайният срок за офертите беше вчера в 17.30 ч. Обществената поръчка е за 400 000 теста, които ще използват слюнката на децата. Всяка фирма е можела да предложи различен брой тестове като главното е да може да извърши доставката до три дни след сключване на договора. Договор ще може да се сключи с няколко фирми.

Целта на всичко това е чрез тестването учениците, които са онлайн, колкото се може по-бързо да тръгнат присъствено на училище.

Вижте теста за COVID-19, който МОН предлага да се въведе в училище

В началото на седмицата в "По света и у нас" вече ви показахме подобен тест със слюнка.

Това е пликче хартиено, което се изважда, в него се плюе, два-три пъти се плюе. С тази пипетка се взима от слюнката. Отваря се епруветката, контейнерче, тук има течност и в тази течност се сипва това нещо, плюнката. Затваря се, обясни Асен Александров, директор на 51-во СУ.

Контейнерът се разклаща и от него се капват няколко капки върху тестовата плочка. Резултатът е готов след 12 минути. Идеята е децата сами да правят теста, а учителите да го отчитат. При първи и втори клас ще трябва помощ и от учители.

Родителски протест срещу онлайн обучението в Пловдив

Днес родители от Пловдив протестираха срещу онлайн обучението, повечето са съгласни два пъти седмично на децата им да се правят бързи тестове. Родителите започнаха подписка с настояване поне най-малките да останат в клас при нужния контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотен обрат срещу Синер прати Тиафо на финала във Виена
Страхотен обрат срещу Синер прати Тиафо на финала във Виена
Четвъртата вълна е в разгара си: Болниците са на ръба, почти 800 са починали само за 5 дни
Четвъртата вълна е в разгара си: Болниците са на ръба, почти 800 са починали само за 5 дни