Вижте теста за COVID-19, който МОН предлага да се въведе в училище

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:10, 25.10.2021
15778
Чете се за: 03:22 мин.
Образование
Слушай новината

Тестът, който просветното министерство предлага да се въведе в училищата, засега за децата от първи до четвърти клас, вече е прилаган в столичното 51-во училище. При него детето няма никакъв пряк контакт със самите елементи на теста. Проблемът е обаче дали учениците от първи и втори клас ще могат да се справят сами.

В 51-во училище в един от единадесетите класове тестът вече е правен. От 25 родители 23-ма се съгласили. Днес директорът на училището Асен Александров отваря пред екипа ни един такъв тест. Той се състои от малък плик, пипета, разтвор и тестова плочка. Тества се плюнката на децата. Децата правят теста сами. Учителят наблюдава и отчита резултатите.

"Това е едно пликче хартиено, в него се плюе два - три пъти, с тази пипетка се взима от слюнката, отваря се тази епруветка, тук има течност и в тази течност се сипва", обяснява Александров.

Разтворът със слюнката се разтръсква добре и после няколко капки се сипват върху тестовата плочка. Резултатът е готов след 12 минути. Тестът ще се прави два пъти - по време на първите часове в понеделник и четвъртък. Ще е трудно за първи и втори клас. Там да направят сами теста на децата ще помагат началният им учител както и всички свободни в момента учители, обяснява още Александров.

Ако обаче родител не е съгласен - тогава децата им ще учат онлайн.

"В Австрия и Германия подходът е и там има родители, които не са съгласни, децата учат самостоятелно", уточнява Александров.

"Ние вече използваме такива тестове със слюнка, изключително безопасни и безобидни за деца и за нас - правим ги точно за може би две минутки се случва целия процес", каза Александра Георгиева, начален учител в 51-во СУ.

Друг тест ни демонстрират в столичното 119-то училище. Използва се вече няколко месеца в Австрия. Прилича на четка за зъби, с която децата търкат устата си. После сами отчитат резултата. Очевидно той не е избран от министерството заради контакта на децата с теста. Според директора на училището детските неинвазивни тестове ще убедят родителите да се съгласят.

"Надеждата ми е такава и нагласата е такава, защото нищо по-добро няма за малките деца от присъствено обучение", казва Деян Стаматов.

Стаматов очаква съвсем скоро министерството да разпише при какъв процент отказали родители, обучението на началния етап след тестване ще може да се осъществи.

Завръщането на най-малките в клас вероятно ще е от другата седмица

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов опит за изтегляне на заседналия кораб "Вера Су"
Нов опит за изтегляне на заседналия кораб "Вера Су"
Два пъти седмично учениците ще бъдат тествани за COVID-19 (ОБЗОР)
Два пъти седмично учениците ще бъдат тествани за COVID-19 (ОБЗОР)