НОВИНИ

Първи ден със засилени проверки за зелени сертификати

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:40, 25.10.2021
5113
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

МВР и РЗИ започнаха с масови проверки за зелени сертификати. Днес изтече гратисният срок, който беше даден на бизнеса, за да се подготви, и властите започнаха да глобяват.

До момента в София са направени над 40 проверки. А от Столичната регионална здравна инспекция отчитат добра организация в обектите.

Ето и глобените до момента в София. Съставен:

1 акт във фитнес на гражданка без документ;
2 акта в заведения за персонал без сертификати;
1 акт във фитнес заради отказ да спазват мерките;

От РЗИ-Пловдив съобщиха за един акт, съставен на заведение за хранене, допуснали хора без сертификат.

Глобата при първо нарушение за зеления сертификат е между 300 и 1000 лева, а при второ – 1000 до 2000 лева.

Голям проблем се явява това, че охраната на търговските центрове няма право да иска лични карти и така може да се злоупотребява и да се влиза с чужди сертификати.

В София проверките за сертификати в моловете започнаха по обяд. Проверяваха се както служители, така и клиенти.

"Проверени са магазините, включително и над 300 квадрата, лицата бяха с необходимите ковид сертификати", каза Весела Крумова от СРЗИ.

На входа на един от молове отново възникна въпросът могат ли охранителите да изискват лични карти. След като ги попитахме как разбират дали няма опити за злоупотреби, охраната все пак започна да изисква и документ за самоличност.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Новите изисквания за работа се оказаха сериозна пречка за хората, които не искат да се ваксинират.

- След като работите, всеки ден ли ще си вадите?
- Не, аз затова днес ще напусна, защото не мисля, че има смисъл да се ваксинирам, нито да давам през ден по 20 лв., което е абсолютна малоумщина.

- А по-добре без работа ли да останете?

- Не, по-добре да си намеря работа, която не изискват, докато минат тези глупости, ще си намеря работа, в която не изискват сертификат или тест.

Най-вероятно именно липсата на служители е причината някои от магазините в мола все още да са затворени, на други имаше бележки, че магазините ще отворят след 10 минути. В Пловдив ситуацията беше подобна- от сутринта пред търговските центрове се извиха огромни опашки от служители. На много от тях фирмите засега поемат разходите за тестове. Заради периодични сривове в информационната система хората чаках с часове, за да влязат на работа.

"Към момента с приоритет все още са служителите, за да могат да отворят своите обекти. Преценихме, че в утрешния ден ще стартира лабораторията с още един час предварително, за да може да обслужи всички, които трябва да минат през пункта.

От ръководството на моловете се чудеха дали да допускат хора, които отиват до дрогерии и банкови офиси без да представят нужните документи. Защото после е трудно да се проследи точно къде отиват. Друга важна подробност, която трябва да знаят клиентите е, че те нямат право да сядат в заведение без да имат сертификат, дори масите да са на открито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже от Пазарджик сбъднаха детската си мечта - възстановиха рейс "Чавдар"
Двама мъже от Пазарджик сбъднаха детската си мечта - възстановиха рейс "Чавдар"
Ще има ли допълнителни средства за помощник фармацевтите в болничните аптеки?
Ще има ли допълнителни средства за помощник фармацевтите в болничните аптеки?