НОВИНИ

Два пъти седмично учениците ще бъдат тествани за COVID-19 (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:04, 25.10.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Още
Слушай новината

Децата от първи до четвърти клас, които сега се обучават онлайн, се връщат в училище от следващата седмица. Това обявиха на извънредна пресконференция служебните министри на здравеопазването и образованието. За да стане възможно това и учениците, и учителите, които нямат зелен сертификат, ще бъдат тествани.

Филтър на входа на училището - така властите смятат да осигурят безопасни условия за връщане на малките ученици в клас, дори в областите с много висока заболеваемост. Рязък скок в броя на заразените ученици след 15 септември, отчете министърът на образованието.

"Който иска си праща децата в училище, който иска ги държи вкъщи, според степента на риска, която преценява", каза проф. Николай Денков - служебен министър на образованието.

Два пъти седмично всички ученици ще бъдат тествани по щадящ начин. Тестът няма да се прави от медицинско лице, а от учител.

"Няма да се бърка в устата или в носа на никого", увери Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

"За да се случи този подход, ние имаме нужда от подкрепа на родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове, които ще бъдат налице и бяха налице, но родителите не искаха да ги използват", каза проф. Николай Денков - служебен министър на образованието.

Самите учители също ще прекрачват училищния праг или със зелен сертификат или с тест. Все още няма яснота кога точно през следващата седмица присъственото обучение на децата от първи до четвърти клас ще стане възможно, но се очаква да бъдат отпуснати 13 милиона лева за закупуване на тестовете.

"Ако видим, че е създадена добра организация, ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме с учениците след това и от горните класове", заяви Стойчо Кацаров.

От Националната мрежа за децата приветстват мерките.

"За да бъде установена една сигурна среда в училищата и да не се налага това, което в момента наблюдавахме преди пълното затваряне - едно верижно карантиниране и затваряне на деца и класове", каза Пламена Николова - Национална мрежа за децата.

Тестването на учениците по принцип е добра идея, но моментът за връщане на децата в училище в пика на епидемията е изключително неподходящ и рисков, смята Петър Велков, който работи съвместно с групата на Родителите за безопасно образование.

"Неадекватно е при тази висока заболеваемост да връщаме учениците, аз не вярвам и че това ще се случи. Ще има отпор от страна на родителите, ще има отпор от страна на учителите", каза Петър Велков - учител.

Обществената поръчка за тестовете е обявена днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте теста за COVID-19, който МОН предлага да се въведе в училище
Вижте теста за COVID-19, който МОН предлага да се въведе в училище
Световен пандемичен център отвори врати в Берлин
Световен пандемичен център отвори врати в Берлин