НОВИНИ

Двама мъже от Пазарджик сбъднаха детската си мечта - възстановиха рейс "Чавдар"

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 25.10.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

Двама млади мъже от Пазарджик сбъднаха детската си мечта - възстановиха рейс "Чавдар". Това е емблематичен автобус от градския транспорт през 80-те години на миналия век.

Помните ли автобусите от градския транспорт през 70-те и 80-те години на миналия век? Емблематичните за една цяла епоха возила с марката "Чавдар". И въпреки, че повече от 20 години у нас те не се използват за обществен превоз, в Пазарджик и областта един такъв ретро автобус може да бъде видян и днес. Идеята затова е на Кристиян Ваклинов.

"Това е най, най-голямата ми детска мечта. Първата ми мечта, която си спомням изобщо. Пред нас в Пазарджик на всеки час, в и 15, спираха такива автобуси. От много малък си мечтаех един ден като порасна да имам такъв "Чавдар". Всъщност те изчезнаха, а аз бях недостатъчно голям, за да спася един. Минаха годините, отказах се от мечтата си дори", разказва Кристиян Ваклинов.

Преди няколко години обаче приятел на Кристиян му показва такъв автобус в село до Пазарджик. След две години преговори автобусът е закупен. Основната заслуга той да бъде пуснат отново в движение е на Иван Вълков.

"Стоял е на открито близо 10 години. Вътре беше складирана селскостопанска продукция. Съответно задържала се е вода и се наложи да направим всичко на ново - под, стени, седалки, електроинсталацията - напълно нова. Просто нямаше как да използваме това, което е останало, защото нищо не функционираше", допълни Иван Вълков.

След цялостното обновяване на автобуса зад волана застава Иво Ивайлов, който е шофьор в градския транспорт в София. Приема предложението от младите ентусиасти с удоволствие.

"Нещо специално, нещо, което ви връща назад във времето. И затова се радвам, че ме поканиха за пореден път да участвам в това връщане назад във времето", споделя шофьорът Иво Ивайлов.

Много са желаещите да се пренесат в спомените си от миналото, като се повозят на възстановения "Чавдар".

Кристиян и Иван планират разходките с ретро автомобила да станат регулярни, за да могат повече хора да се пренесат в миналото с атрактивния "Чавдар".

Вижте още във видеото.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се отразява онлайн обучението на едно дете?
Как се отразява онлайн обучението на едно дете?
Първи ден със засилени проверки за зелени сертификати
Първи ден със засилени проверки за зелени сертификати