НОВИНИ

Завръщането на най-малките в клас вероятно ще е от другата седмица

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 25.10.2021
7916
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Служебните министри на здравеопазването Стойчо Кацаров и на образованието и науката Николай Денков ще внесат още днес проект на постановление на правителството за осигуряване на 13 милиона лева за закупуването на безплатни щадящи тестове за COVID-19 за най-малките ученици, така че да се осигури връщането им в клас.

Вижте повече в прякото включване на Мая Димитрова

Това стана ясно на пресконференция на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, министъра на образованието проф. Николай Денков и представители на Национална мрежа за децата.

Парите ще стигнат за осигуряването на тестове за поне месец напред, за да може да се подсигури безопасно връщане на учениците в класните стаи.

Децата ще се тестват два пъти седмично - например, в понеделник и в четвъртък преди първия час. Ако някой ученик се окаже позитивен, ще бъде връщан още на входа на училище. Така няма да се налага карантинирането на цяла паралелка.

Ако учителите нямат зелен сертификат, също ще могат да се възползват от тестовете.

Желанието на властите е децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, че тестовете ще бъдат осигурени дотогава. Възможно е учебният процес да се възстанови и по-късно следващата седмица.

Ако масовото тестване на входа на училищата проработи и даде добри резултати, ще върнат в клас поетапно и по-големите ученици.

Министърът на образованието Николай Денков призова за подкрепа от страна на родителите и учителите, за да проработи новият подход. Предложението за щадящи тестове два пъти седмично се обсъжда от няколко месеца, но все още има родители, които се противопоставят.

Какви мерки трябват, за да се върнат децата в училище?

От Националната мрежа за децата напомниха, че ако родители са против масовото тестване, те имат право да откажат тест за детето си и да го задържат вкъщи на онлайн обучение.

От неправителствената организация обявиха, че приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа.

От организацията са предложили този подход още преди началото на учебната година. Целта е да се избегне карантинирането на цели паралелки и децата да могат да посещават училище дори, ако епидемичната обстановка се влоши още повече и се наложи други сектори да затворят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн: Надявам се да покажа максимума и да спечеля
Боряна Калейн: Надявам се да покажа максимума и да спечеля
Сериозно предизвикателство дебне Димитър Кузманов в Перу
Сериозно предизвикателство дебне Димитър Кузманов в Перу