НОВИНИ

Какви мерки трябват, за да се върнат децата в училище?

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 25.10.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

В разгара на четвъртата вълна: защо децата бяха затворени първи и ще се върнат ли скоро в училище? В студиото на "Денят започва" темата коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата.

"Ние постоянно говорим с Министерството на образованието и здравеопазването, защото това, което се случва, е абсолютно недопустимо - да бъдат отворени ресторанти, но да бъдат затворени децата ни", заяви Богданов.

Децата, особено българските, са изключително травмирани заради това, че са най-много затворени. Като гражданска организация настояваме, че училищата трябва да бъдат отворени. Трябва да бъдат взети някои конкретни политически решения, каза още той.

"На първо място трябва да се даде ясен отговор на това дали учителското съсловие ще се ваксинира или не, при какви условия и защо продължава да има учители, които не са ваксинирани, а работят с нашите деца. Второ, има родители, които не искат да се правят изследвания на децата им за ковид, става дума за тези, които са с взимане на слюнка, неинвазивни. Има и родители, които искат децата им да се тестват и бъдат в една добра и защитена среда", заяви Богданов.

По думите му хората са наплашени от всичко, което се случва, а кризата е абсолютно неуправляема по отношение на децата, затова образователното и здравното министерство трябва да направят ясен план.

"Така, както вървят нещата с пандемията, ние ще бъдем затворени до няколко седмици. Това, което се прави с незатварянето на държавата, е да се изчакат изборите. Малките деца поне трябва да бъдат пуснати да учат, защото на едно дете от 1-ви до 4-ти клас не може да му бъде задържано вниманието пред екрана така, както при големите", заяви той.

Трябва да се дискутира как ще стане безопасна средата в училище и как да се направи такава организация на работа, че да се осигури присъствено обучение за децата на тези родители, които нямат против неивазивните тестове, коментира още Богданов.

Според директора на Национална мрежа за децата няма държава, която да предлага мярка неваксинираните учители да преподават от вкъщи.

"Аз не мога да си представя, че един учител ще си стои вкъщи, а 30 ученици ще стоят в клас само защото той не иска да се ваксинира", заяви Богданов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес се очаква да се поднови изтеглянето на "Вера Су"
Днес се очаква да се поднови изтеглянето на "Вера Су"
Колко струва взимането на проба за антигенен тест?
Колко струва взимането на проба за антигенен тест?