НОВИНИ

Личните лекари все още не могат да изписват безплатни ковид лекарства

bnt avatar logo
от БНТ
07:25, 25.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Миналата седмица надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши общопрактикуващите лекари да могат да изписват рецепти за безплатни лекарства за лечение на пациенти с COVID-19.

Рецептите ще бъдат електронни, но от тях ще могат да се възползват само здравноосигурените пациенти. Подобни безплатни рецепти досега можеха да се изписват само от обособените в ковид зони медици.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров обясни обаче, че мярката не е съгласувана между Здравната каса и управителния съвет на Българския лекарски съюз. Трябва да бъде подписан анекс към договора.

Това значи, че в момента безплатни рецепти не могат да се издават. Затова медикът призова хората да не ги търсят, защото няма от кого да ги получат.

"Това решение е стъпка в правилната посока, но то е само намерение. Намерение, което надзорният съвет на НЗОК трябва да изпрати до управителния съвет на лекарския съюз. Здравната каса не е началник на семейните лекари, тя не може да ни заповядва. Ние сме договорени партньори съгласно Закона за здравето", заяви д-р Сотиров.

За да издадем рецепта, ние трябва да извършим преглед - дистанционен или присъствен. Лекарят може да прецени какъв да бъде обхватът му и къде да се направи, обясни още той.

От миналия четвъртък екипът на ковид зоната е изключително натоварен и заради въвеждането на задължителен зелен сертификат.

"Около 100-120 души минават на ден, като голяма част от тях са и със симптоми. Но значително се покачи броят на тези, които идват за сертификат, за да могат да отидат на работа", казва д-р Николай Петков.

Според медиците решението безплатните лекарства да се изписват и от личните лекари ще облекчи работата на ковид центровете.

Вижте повече във видеото

Репортер: Златка Далчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко струва взимането на проба за антигенен тест?
Колко струва взимането на проба за антигенен тест?
Мощна буря се разрази в Северна Калифорния
Мощна буря се разрази в Северна Калифорния