НОВИНИ

НЗОК реши личните лекари да изписват безплатни рецепти за заболели от ковид (ОБЗОР)

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:01, 22.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя зелен сертификат от сайта his.bg.

До този момент безплатни лекарства се изписваха само в ковид зоните. От днес рецепти могат да изписват и личните лекари.

"Имаше оттук-оттам гласове от общопрактикуващите лекари, че те биха искали и това би помогнало на лечебния процес. Така че ние анализирахме нещата и взехме това решение", заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Освен това надзорът на касата реши, че бюджетът от неизразходваните средства ще се преразпределя и за лечебните заведения с разкрити над 10% ковид легла. Целта е те да са финансово обезпечени, за да посрещнат всичките си разходи по лечение пациентите си. .

"Вчера подписах плащания за 190 милиона, а месечната стойност, която те могат да получат е 229 милиона. Именно този остатък за всеки месец ще бъде преразпределен допълнително за да могат да посрещнат ковид вълната", каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Става въпрос за средно 39 милиона лева на месец, които ще се преразпределят за над 200 болници приемащи ковид пациенти. Днешното решение не отменя старата методика за парите на болниците, в които няма ковид легла. От ноември също така, сумите за медиците на първа линия ще са 1200 лева.

"При ниска заболеваемост, разбира се, парите намаляват. При висока като сега, те се увеличават и надскачат тавана от хиляда лева, което е справедливо", добави д-р Александър Златанов.

Здравното министерство предвижда да анализира резултатите от приложените сега противоепидемични мерки.

"Периодът, който сме определили, е между 10 и 14 дена. Аз мисля, че ще имаме резултат дотогава, това ще ни ориентира дали ще се налагат други мерки или продължаването на тези", заяви заместник-министърът.

От понеделник също така, всички боледували, които са регистрирани с антигенен тест ще могат да изтеглят своите сертификати от Националната здравно-информационна система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рязък скок на ваксинацията е отчетен през последното денонощие
Рязък скок на ваксинацията е отчетен през последното денонощие
Ясни са националите от чуждестранни отбори за предстоящите мачове
Ясни са националите от чуждестранни отбори за предстоящите мачове