НОВИНИ

Личните лекари ще могат да изписват безплатни рецепти на ковид пациенти

Мария Чернева
от Мария Чернева
09:40, 22.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
Още
Слушай новината

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса проведе извънредно заседание тази сутрин, на което взе две важни решения относно ковид рецептите и бюджетите на здравните заведения.

Вижте повече подробности в репортажа на Мария Чернева.

Първото решение е, че се разрешава на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти на ковид пациентите. То влиза в сила от днес.

Рецептите ще са електронни, само за здравноосигурени пациенти съобщиха от Надзорния съвет на НЗОК.

До този момент безплатни лекарства се изписваха само от лекарите в ковид зоните.

Второто взето решение е да се преразпределят средства за лечебните заведения с разкрити над 10% ковид легла. Искаме те да са финансово обезпечени, така че да не срещат трудности, допълниха от НЗОК.

Експертите направиха различни разчети. На предишното заседание на Надзорния съвет бяха вдигнати месечните стойности до края на годината или всъщност 688 милиона. Има 51 милиона за неразплатени дейности 2017-2018 година и вчера подписах плащания за 190 милиона, а месечната стойност е 229 милиона. Именно този остатък за всеки месец ще бъде преразпределен допълнително на болнични заведения. Единственото условие е да имат 10% ковид легла, обясни управителят на Здравната каса Петко Салчев.

Става въпрос за средно 39 милиона лева на месец за здравните заведения, които лекуват ковид в страната, които са над 200. Днешното решение не отменя старата методика за парите на болниците, в които няма ковид легла.

Лекарски колегии искат оставката на управителя на НЗОК

Мисля, че не е време да говорим за оставки сега. Имах среща вчера с всички директори на столични болници и те приеха този вариант на преразпределение, заяви Салчев в отговор на въпрос на БНТ.

За всеки преразпределен лев ще искаме строг отчет и ясни правила как са похарчени средствата, категорични са от НЗОК.

От следващия месец - ноември, сумите за медиците на първа линия ще са 1000, а 1200 лева, допълниха от НЗОК. За октомври те ще получат по 1000 лева във връзка с изработеното миналия месец, уточниха от Касата.

При ниска заболеваемост - парите намаляват. При висока като сега - те се увеличават, така че напълно синхронно е това, което правим. Средствата се разпределят справедливо и адекватно, категорични са от Касата.

Продължава изплащането на ДМС от 1000 лв. за медиците на първа линия

Ще обсъдим исканията на фармацевтите и най-вероятно ще направим и среща с тях. Може би ще се наложи разширяване на дейността. Ще намерим решение може би идната седмица, казаха от НЗОК в отговор на въпрос на БНТ относно искането на бранша на фармацевтите за увеличаване на заплащането им.

Ако сега въведените мерки не дадат ефект, ще се премине към по-строг контрол. Нещата са непредсказуеми, категорични са от НЗОК.

Засега локдаун не се налага, за това се мисли само, ако нещата излязат от контрол.

Много са параметрите, така че въпросът е комплексен, категорични са здравните експерти.

Целият брифинг вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал със специална изненада за 90-годишен фен
Рафаел Надал със специална изненада за 90-годишен фен
Трима българи се класираха за финалите на Световното по кикбокс в Италия
Трима българи се класираха за финалите на Световното по кикбокс в Италия