НОВИНИ

Д-р Иван Кокалов: НЗОК ще вземе днес решение за дофинансиране на болниците

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 22.10.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Още
Слушай новината

Има сигнали за заплахи с уволнение на медицински лица, които не могат да представят зелени сертификати на другия ден след издаването на заповедта, както и заповеди на директори на болници такива хора да си останат вкъщи. Тези сигнали дойдоха от синдикалисти, това съобщи в "Денят започва" д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК, вицепрезидент на КНСБ.

"Реагирах веднага. Попитах министъра нормално ли е да се плашат така хората и да се въвежда такова изискване от полунощ. Министърът каза, че ще се въведат безплатни тестове за работещите, за да могат да влязат. Казано на медицински език - това е палиативно решение", коментира д-р Кокалов.

Той определи мерките като добри, но начинът на въвеждането им не беше обмислен цялостно. Обществото ни от друга страна е склонно да се противопоставя на всяка заповед. Освен това хората се влияят и от различни непроверени информации и това също допринася за ниското ниво на ваксинация у нас.

Д-р Кокалов коментира и проблема с финансирането на болниците и поисканата оставка на директора на НЗОК проф. Петко Салчев.

"След това предаване аз ще участвам в Надзорния съвет, защото проблемът с промяната на цените на горива, електроенергия, храни влияе върху издръжката на болниците и трябва да вземем мерки. Това го говорихме и с Петко Салчев. В Касата има средства и трябва да вземем мерки. Убеден съм, че всички единодушно ще вземем решение да се дофинансират болниците, за да не изпадат във фалити", отбеляза той.

Д-р Кокалов подчерта, че болничните заведения трябва да имат достатъчно ресурси, че е необходимо в бюджета за 2022 г. да се прецени какви промени са необходими в цените на пътеките и се съгласи с мнението на шефа на ковид отделението на "Пирогов" д-р Петър Атанасов, че не леглата и сградите лекуват, а персоналът. Заплащането на медиците не е атрактивно.

Допълнителните пари за медиците на първа линия се плаща от бюджета и там има едно неразбиране, че парите се начисляват за часове присъствие сред тези пациенти. Това не е правилно, по думите му, тъй като човек може да се зарази и само от два часа престой. "Трябва да се плаща на всички за риска от заразяване", категоричен беше той.

Д-р Кокалов отбеляза също, че стартовата заплата на един специалист по здравни грижи не може да бъде по-малко от два пъти минималната заплата на страната, а на начинаещ лекар - три пъти тази заплата.

Вижте целия разговор във видеото.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поглед от Дубайското око - най-високото Виенско колело в света (СНИМКИ)
Поглед от Дубайското око - най-високото Виенско колело в света (СНИМКИ)
Кои са новите печеливши в томболата за ваксинирани
Кои са новите печеливши в томболата за ваксинирани