В Русе започва допитване до родителите за тестване на учениците

от БНТ
17:32, 22.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Русенските училища започнаха допитване за тестване на децата с антигенни тестове. Родителите ще трябва да попълнят декларации, с които да изразят съгласието или несъгласието си за изследването на децата в училищна среда.

Основно училище "Любен Каравелов" е едно от училищата, започнали това допитване. Директорът Веселка Николаева обясни, че в рамките на 3 дни родителите са имали възможност да изберат вида на теста и чрез гугъл формуляр да получат тяхното съгласие. Обобщената справка ще излезе в понеделник.

Част от допитването е списък с антигенни тестове, които са одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата и също са качени на сайта на Министерството на образованието.

Ето какво смята специалист - дали тези предложени тестове са подходящи за деца и колко често трябва да се ползват те?

"С назофарингеалните секрети децата не биха могли сами да се справят. Детската лигавица е доста ранима, техните нослета са доста мънички и трудно се достига до назофарингса, откъдето трябва да се вземе всъщност секретът. Дори ако немедицинско лице ги взема, също не е сигурно как ще бъде взет материалът. Но другите, които са от слюнка - да, те са подходящи, мисля, че такива тестове не трябва да се правят не повече от два пъти в седмицата. Наистина трябва а се внимава много в изследването, защото трябва да се знае, че тези бързи антигенни тестове са повече за откриване на остри инфекциозни състояния - в случая за COVID-19, когато това е просто само профилактично или пък детето е имало някакви оплаквания, но вече в момента няма, твърде вероятно е да се окажат отрицателни, а детето да си е с коронавирус", обясни управителят на лаборатория Розина Мирчева.

За да започне тестване на деца, трябва 90% от родителите да са дали съгласие, след което се отправя искане до РЗИ за избрания тест, ако от РЗИ нямат този тест, по решение на всяко едно училище тестът може да бъде закупен от бюджета на училището.

Какво смята за тестването майка на първокласничка от ОУ "Любен Каравелов" - вижте във видеото.

Репортер: Ралица Маринова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Защо инженер от Варна колекционира отварачки
Защо инженер от Варна колекционира отварачки
Стефан Янев: Мерките са временни и не целят да правят ваксинацията задължителна
Стефан Янев: Мерките са временни и не целят да правят ваксинацията задължителна