НОВИНИ

Защо инженер от Варна колекционира отварачки

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 22.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Той е инженер по образование, хотелиер по професия и колекционер по призвание. Започва да събира отварачки преди повече от 30 години, които днес са солидно количество.

Станислав Стоянов казва, че всяка от тези 2000 отварачки си има своя история, свързана е с конкретен човек или спомен. Всички са му ценни. А колекцията започва да събира с отварачка от Нидерландия.

Там имат области, където отвън пред всяка къща има оставена каса бира с отварачка. Просто, който е жаден да си отвори и да изпие една бира. Нищо не плаща. При тях това е като символ, жест.

Колекцията е подредена в бара на хотела му и предизвиква огромен интерес сред гостите. Редовните клиенти също подаряват на Станислав отварачки като тази от зората на демокрацията у нас.

Това е малко със заигравка с мобилните оператори, т.е. абсолютно дърво, както си бяха в началото. Да не забравяме, че в началото, особено във Варна само в центъра имаше покритие и след това... ало, ало, къде си.

За Станислав всяка една от отварачките в колекцията му са са като скъпо бижу.

С тези отварачки от колекцията никога не е отваряна бутилка. Просто има абсолютна забрана. Дори за служителите в обекта, които са тука съм казал, че просто да забравят. И сме изпадали в патова ситуация на бара няма работна отварачка и те се чудят с какво да отворят, но не смеят да
пипат, защото съм забранил.

Всяка година при подготовката на хотела за летния сезон има и специален ритуал, свързан с колекцията. Отварачките се свалят, измиват, полират и отново се нареждат. Има отварачки с форма на животни, музикални инструменти, красиви жени и такива, които са част от важни събития.

Рекордът, вписан в книгата на Гинес, е на нидерландеца Мариус ван Дорн. Той има близо 34 000 отварачки, събирани в продължение на половин век. И Станислав има шанс за Гинес. Трябват му само още 33 000 отварачки.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са националите от чуждестранни отбори за предстоящите мачове
Ясни са националите от чуждестранни отбори за предстоящите мачове
В Русе започва допитване до родителите за тестване на учениците
В Русе започва допитване до родителите за тестване на учениците