НОВИНИ

След среща при президента: Учениците от първи до четвърти клас - отново в клас до 10 дни (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
19:14, 24.10.2021
5561
Чете се за: 07:00 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Учениците от първи до четвърти клас отново в клас. Това може да се случи в срок от 7 до 10 дни, ако родителите им се съгласят децата да бъдат тествани. Днес на извънредна среща при президента с министри от служебния кабинет за борбата с пандемията стана ясно, че от утре съвместни екипи между МВР и РЗИ ще следят по-строго - изпълняват ли се вече наложените мерки. И още от обсъжданите теми - пределната цена за взимане на проби при бързите антигенни тестове ще бъде 10 лева. Ще бъде проучвана световната практика - може ли наличието на антитела да е основание за издаване на "зелен сертификат".

На срещата при президента Румен Радев стана ясно, че кабинетът ще работи по мерки, така че учениците от 1-ви до 4-ти клас поетапно да бъдат върнати в присъствена форма на обучение. Ще бъдат търсени механизми това да се случи и за учениците от по-горните паралелки.

Здравният министър Стойчо Кацаров защити избрания от правителството подход за прилагане на гъвкави мерки, така че да бъде запазена икономиката и нормалният ритъм на стопанския живот.

Президентът и министрите от кабинета заявиха, че най-сигурната защита срещу вируса е ваксинацията, макар едва 20% от населението да са се имунизирали до момента.

Ако родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, то най-малките ученици ще могат да се върнат в присъствена форма на обучение до 10 дни, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

"Има щадящи тестове, които са близалки или основани на отделяне на слюнка, които всяко дете може само да направи и без по никакъв начин това да наврежда на него. Ако се осигурят необходимите средства от Министерството на финансите, 7 до 10 дни е реалистичен срок това нещо да влезе в сила и да можем да върнем децата от 1-ви до 4-ти клас в клас", заяви Стойчо Кацаров.

Образователният министър Николай Денков посочи, че консенсус сред родителите по подобна мярка все още няма.

"За съжаление, в тази област аз не съм видял консенсус, но това, което смятам, е, че разумът ще надделее и че огромното болшинство от родителите ще приемат тази форма на влизане на децата в клас", заяви Николай Денков.

Той обясни, че училищата е трябвало да минат в онлайн режим заради високата заболеваемост в системата.

"През работните дни около 15 септември по около 100 деца на ден бяха регистрирани като положителни, докато през последната седмица говорим за бройки, които са 500, над 500, 400 бройки деца на ден, които биват регистрирани", каза Николай Денков.

Президентът заяви, че е подкрепил въведените от правителството мерки, въпреки високата цена.

"Ситуацията наистина е напрегната. Въпреки прилаганите пропорционални мерки през последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците са задъхват. Разбирам, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Начинът на въвеждане на тези мерки, обаче, търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и разбираемо е, че това предизвика стрес и възмущение сред хората", заяви Румен Радев.

"Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече вероятността впоследствие да се стигне до нов ръст на заболелите намалява - това, което виждаме в много западни страни, които постигнаха висок процент на ваксинация, и те не само че премахват мерките за физическо ограничение, но премахват и мерки от типа носенето на маски. Така че този подход, който сме предприели в момента, според мен, той е безалтернативен", отговори Стойчо Кацаров.

Поставен беше и въпросът за безплатните тестове.

"На много места вместо обещаните безплатни тестове хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Можем да си представим един работник, който има нужда от сертификат, но е избрал да не се ваксинира, трябва да плаща до 80 лв. на седмица, за да ходи на работа", заяви Румен Радев.

"До понеделник на обяд ще бъдат сключени всички договори. Лабораториите ще получават безплатно от нас, пределна цена на теста, който ще бъде, което е записано в договора, е 10 лева за пробовземане. Не може да бъде повече", заяви Стойчо Кацаров.

Кабинетът ще проучи световния опит възможно ли е хората с антитела, които не са регистрирани като преболедували коронавируса, също да получават сертификат. От утре започва и по-строг контрол върху мерките.

"Подобни мерки не могат да се осъществят качествено без намесата на съответните органи на МВР", коментира Бойко Рашков.

И идния месец ще продължи финансовото стимулиране на медицинския персонал.

"Всичките специалисти на първа линия, независимо от ранга им - лекари, медицински сестри, дежурен санитар, ще получат 1200 лв. нето", заяви проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

Ще бъде направен нов преглед дали ваксинацията носи рискове за хора със специфични заболявания. А родителите на деца, които учат онлайн, ще продължат да получават месечна помощ.

"Семейства, които имат едно дете, ще получат подпомагане от 650 лева месечно, родители с две и повече деца - съответно 975 лв. месечно", заяви Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика -

От утре и хората, преболедували ковид, установен с антигенен тест, ще могат да изтеглят своя сертификат от системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков бе най-резултатен за победа на Олимпиакос
Везенков бе най-резултатен за победа на Олимпиакос
Атанас Пеканов: "Зеленият сертификат" е един от начините да живеем относително нормално
Атанас Пеканов: "Зеленият сертификат" е един от начините да живеем относително нормално