Министърът на енергетиката за цените на тока: Взехме мерките, които могат да бъдат предприети

от БНТ
17:16, 24.10.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

България е единствената държава в ЕС, в която крайните потребители са на регулирания пазар, това в момента ги спасява от ценови шок, което се случва в момента в Западна Европа. Това заяви в "Бизнес.БГ" по БНТ министърът на енергетиката Андрей Живков.

При тази ситуация на пазара имаме чести срещи с КЕВР, но е изключително трудно да се прогнозира отсега следващите 2 месеца какво движение ще имат пазарите, каза Живков.

Той призова да не се говори за апокалиптични сценарии, защото държавата има механизми, с които да реагира.

Според Живков нищо не може да се предскаже, тъй като основната причина за високите цени на електроенергията се дължи на покачването на цените на природния газ. Ако се увеличат доставките или по друг начин се успокои газовият пазар, това ще даде положително отражение върху пазара на електроенергията.

В Министерството на енергетиката взехме мерките, които могат да бъдат предприети - включването на допълнителни мерки, за да покрием търсенето. Уточни, че балансът в България е в полза на производството, дори изнасяме 1000-2000 мегавата навън. Предприето е всичко в условията на липсващ парламент, допълни Живков.

Гледайте повече теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фабио Куартараро ликува с първа световна титла в MotoGP
Фабио Куартараро ликува с първа световна титла в MotoGP
Феновете на Олимпик Марсилия с провокация към ПСЖ и Меси
Феновете на Олимпик Марсилия с провокация към ПСЖ и Меси