НОВИНИ

До 7-10 дни: Обсъждат връщане на най-малките ученици в клас срещу тестване на входа на училищата

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 24.10.2021 (обновена)
13982
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебното правителство обмисля поетапното връщане на учениците в клас срещу тестване по щадящ метод на входа на училищата.

Това стана ясно на среща при президента Румен Радев с министри от кабинета, свързана с разпространението на COVID-19 у нас.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че при съгласие от страна на родителите за тестване на децата, здравните власти имат готовност да върнат най-малките в клас до 7 - 10 дни. Щадящите тестове за коронавирус се взимат от слюнка и не се налага взимане на секрет от носа, уточни Кацаров. Целта е да се гарантира безопасна среда за обучение.

Министърът на финансите Валери Белчев потвърди, че ще бъде намерено финансиране за осигуряване на безплатни тестове в училищата.

Служебният вицепремиер Гълъб Донев заяви, че още днес правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас. Той напомни, че родителите на деца под 14 години, на които се налага да излязат в отпуск, за да се грижат за децата си, може да ползват подпомагане от социалното министерство.

На срещата стана ясно още, че започва допълнителна организация по предоставяне на безплатни бързи антигенни тестове на местата, където липсват. Целта е хората от цялата страна да могат да се тестват безплатно, за да стигнат до работните си места.

От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други ресорни институции. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните практики. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви още, че очаква единно становище от експертите у нас по въпроса дали наличието на антитела срещу COVID-19 може да послужи за издаването на зелен сертификат.

Служебният министър на здравеопазването ще възложи на експертните съвети към министерството да направят отново преглед на това кои заболявания са рискови за ваксинация и ако се налага - да допълнят кратките характеристики на ваксините. Целта е да се обобщят всички състояния, които са рискови за имунизация и да се спре с различните прочити по този въпрос.

На срещата присъства и управителят на НЗОК Петко Салчев, който изтъкна, че от следващия месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК.

Президентът Румен Радев заяви, че подкрепя мерките, които служебният кабинет предприе, но има критики към начина, по който бяха въведени. Призова за по-добра комуникация и по-навременни действия от страна на правителството. Апелира и всички български граждани да проявят съзнателност и отговорност, за да не стигаме до ситуацията, в която в момента се намира съседна Румъния.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни слънчево време до края на деня
Очаква ни слънчево време до края на деня
Работата на пунктовете за ваксинация в цялата страна продължава и днес
Работата на пунктовете за ваксинация в цялата страна продължава и днес