НОВИНИ

Антоанета Байчева: Българските сезонни работници за Германия да внимават при какъв работодател отиват

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 12.05.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Българският генерален консул във Франкфурт Антоанета Байчева коментира в "Още от деня" опасенията, че български работници са се заразили с COVID-19 в кланица в Германия. От нея научаваме, че към момента няма доказани заразени българи, но това е при една част от готовите резултати. Положението може да се промени, когато излязат всички резултати от пробите, добави Байчева.

В кланицата в град Коефелд работят 800 души - работници от България и Румъния. Те са поставени при лоши условия и в невъзможност да спазват физическа изолация. Според Байчева местните власти полагат усилия за контрол върху условията - с проверки и информация за работниците какво да изискват от работодателите си, но често самите работници се страхуват да го правят.

Що се отнася до възможността за лечение на чуждестранните работници в Германия, Антоанета Байчева каза, че повечето от тях в провинция Северен Рейн Вестфалия имат трудови договори, което означава и здравна осигуровка. В случаите, когато работниците работят нелегално, то те биха могли да се поемат от спешната помощ, която не може да им бъде отказана.

Съветът на нашия консул към българите, които възнамеряват да пътуват като сезонни работници за Германия, е да бъдат много внимателни при какъв работодател отиват. Те трябва да бъдат готови да представят трудови договори, както и адрес, на който ще могат да прекарат задължителната 14-дневна карантина след пристигането им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурен рекорд във Варна - живакът скочи до 30 градуса
Температурен рекорд във Варна - живакът скочи до 30 градуса
Откраднаха цветя и храсти от Градския парк в Асеновград
Откраднаха цветя и храсти от Градския парк в Асеновград