НОВИНИ

Какви ще са мерките след края на извънредното положение?

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:10, 12.05.2020 (обновена)
6051
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

В парламента депутатите гласуват окончателно промените в Закона за здравето, с които след края на извънредното положение на 13 май ще бъдат запазени част от мерките.

Повече от 7 часа продължават дебатите в пленарната зала. Депутатите решиха и през следващите два месеца да няма запори на сметки, заплати и пенсии на длъжници. Извънредна епидемична обстановка ще може да се обявява от кабинета, по предложение на здравния министър.

Запазват се социално-икономическите мерки. Бяха приети и редица мерки, свързани с туризма. Държавата ще плаща по 35 евро на пътник, който бъде превозван от наша компания до България за туризъм. Също така преди минути бяха приети и текстове, с които това лято чадърите и шезлонгите ще струват поне наполовина по-евтино, а при нарушения ще има санкции до 50 000лв. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък каза, че от утре могат да работят всички хотели. Предвижда се също така да бъдат уточнени механизмите, по които ваучери за туризъм ще получават полицаите и медиците на първа линия в битката с коронавируса.

Управляващи и опозиция влязоха в спор още по първия текст на закона - COVID-19 да бъде включен сред силно заразните заболявания, при които да се налага задължителна изолация и лечение.

Георги Михайлов - БСП: Сегашната коментирана инфекция COVID-19, това не е особено опасна инфекция, тук смъртността и досега се вижда, че не е значима.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Благодарение на навременното вземане на мерки, на този консенсус, който постигнахме тогава с решението за въвеждане на извънредно положение, направихме възможно това, че в България процентите на заболеваемост и смъртност са едни от най-ниските в Европа и света.

Славчо Атанасов - Обединени патриоти: Досега за 3 месеца няма такъв вирус, обхванал целия свят.

Според БСП и ДПС са неясни и притеснителни 8-те критерия, по които може да се обяви извънредна епидемична обстановка. Според левицата е противоконституционно със заповеди на здравния министър да могат да се ограничават права.

Крум Зарков - БСП: Няма как хем да отмените извънредното положение, хем да го оставите в действие. Стигне ли се до онова ниво да се затварят градове - само Народното събрание е органът, който може да го направи според нашата Конституция.

Управляващите обясниха, че поемат политическа отговорност с решението извънредна епидемична обстановка да се обявява от кабинета, по предложение на здравния министър.

Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Противоконституционно ли е това? Не, категорично не. На вас би следвало да ви е все едно чия глава ще дирите и ще искате да отрежете от тази трибуна.

Премиерът реагира на твърденията на БСП.

Бойко Борисов - министър-председател: Въобще не им обръщам внимание. Да сезират Конституционния съд. Ако нещо сте видяли в това извънредно положение извън санитарните действия да се е случило? Ние просто искаме и психически да освободим хората от мисълта за извънредност. Затова оставяме тези мерки, без които не може.

Борисов каза също, че следят броя на заразените и ще се мисли кога да отворят моловете.

Бойко Борисов - министър-председател: Като знам как се струпват хората в моловете, към тоя момент считам, че не е правилно.

Държавата ще подпомага чартърни полети на наши компании, които превозват туристи към България.

Искрен Веселинов - ВМРО: Когато станат възможни тези полети, за всеки турист, който достави български превозвач, той ще получава 35 евро.

Идеята за чартърите е на Патриотите и получи подкрепа и от ДПС.

Йордан Цонев - ДПС: Тук с един куршум се удрят - казано на народен език, 2 заека - подкрепя се и туризмът, подкрепя се и авиосекторът.

НФСБ предложиха ваучери за туризъм. Такива ще има, но само за хората на първа линия в битката с коронавируса.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Полицаи, медицински персонал - при едно условие - първо тези ваучери ще бъдат използвани за запълване на държавните бази. Едва след това ще могат да бъдат използвани в хотели и места за настаняване.

Утре се чака решение на Еврокомисията за туристическия бранш.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Преди да сте публикували и обнародвали този закон, с който ограничавате българите, като се връщат от Гърция да стоят 14 дни вкъщи и ако не го направят да ги глобите с 5 хиляди лева, ЕК ще ви каже, че е неправилен и ще ни свикате отново, за да го отменим.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Както в България, така и в рамките на целия ЕС, всички чужденци, които влизат на територията на страната и българите в чужбина и се завръщат, подлежат на 14-дневна карантина до отмяна на извънредното положение.

Остават мерките за защита на длъжници.

Искрен Веселинов - ВМРО: Още 2 месеца хората, които са загубили работа и не могат да обслужат кредитите си, няма да бъдат заплашени от предсрочна изискуемост на тези кредити, от наказателни лихви.

В следващите месеци остават и социалните мерки, сред които 60:40. А 60 дни неплатен отпуск тази година ще се смятат за трудов стаж.

Запазват се глобите за нарушение на противоепидемичните мерки и неспазване на карантина.

Гласуването в пленарната зала продължава и в момента. Промените в закона трябва да влязат в сила от 14 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа в първите дни с облекчени мерки срещу коронавирус
Европа в първите дни с облекчени мерки срещу коронавирус
ДДС става 9% за ресторанти и за книги (обобщение)
ДДС става 9% за ресторанти и за книги (обобщение)