НОВИНИ

Правителството ще може да обявява извънредна епидемична обстановка

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:08, 12.05.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Парламентът реши след края на извънредното положение правителството да може да обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в даден регион, по предложение на здравния министър. Това може да се случи при осем ясни критерия, сред които епидемичен потенциал и сериозна опасност за здравето.

Здравният министър ще може да разпорежда задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.

Според БСП и ДПС критериите в закона не са работещи. Според управляващите, те са формирани в документ на Световната здравна организация. Депутатите запазиха глобите за неспазване на мерките. От 300 до 1000 лева е санкцията за първо нарушение, а от 1000 до 2000 при повторно. Запазва се глобата от 5000 лева при неспазване на карантина.

БСП и ГЕРБ влязоха в спор още по първия текст на закона - COVID-19 да бъде включен сред силно заразните заболявания, при които да се налага задължителна изолация и лечение.

Георги Михайлов - БСП: Сегашната коментирана инфекция COVID-19, това не е особено опасна инфекция. Тук смъртността и досега се вижда, че не е значима.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Смятам, че няма как да оспорваме съществуването му, предвид това, че не само България, но и целият свят се бори с пандемията, предизвикана от коронавирус. Благодарение на навременното вземане на мерки, на този консенсус, който постигнахме с решението за въвеждане на извънредно положение, направихме възможно това, че в България процентите на заболеваемост и смъртност са едни от най-ниските в Европа и света. Можем отговорно да заявим, че по този начин запазихме живота и здравето на българските граждани.

Славчо Атанасов - "Обединени патриоти": Досега за 3 месеца няма такъв вирус, обхванал целия свят. Той затова е толкова коварен, защото е изключително прилепчив.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние просто искаме и психически да освободим хората от мисълта за извънредност. Затова оставяме тези мерки, без които не можем, за да можем да работим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правосъдното министерство осигури видеоконферентна връзка за 20 съдилища и 6 места за лишаване от свобода
Правосъдното министерство осигури видеоконферентна връзка за 20 съдилища и 6 места за лишаване от свобода
Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков е заразен с коронавирус
Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков е заразен с коронавирус