НОВИНИ

Европа в първите дни с облекчени мерки срещу коронавирус

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:13, 12.05.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Броят на заразените с COVID-19 по света вече е близо 4 милиона и 200 хиляди души. Починали са 286 000. Въпреки поетапното облекчаване на мерките, много европейски държави се опасяват от втора вълна на заразата.

Нискотарифна авиокомпания обяви, че възобновява полети от 1-ви юли, но при спазване на строги санитарни мерки за екипажите и пасажерите.

Великобритания

Британците, останали без работа, ще продължават да получават 80% от заплатата си поне до октомври. Мярката е част от механизмите на правителството за подпомагане на икономиката. А макар и сред най-засегнатите да е туристическият сектор, хотелите на Острова ще отворят най-рано през юли, а може би и по-късно. Здравният министър Мат Хенкок предупреди че тази година британците вероятно няма да могат да летуват в чужбина.

Испания

Двуседмична карантина в Испания - от петък всеки, който влезе в страната ще има право да ходи само до магазина или до болницата, при това задължително с маска. Мярката засега важи до 24 май.

Германия

Tози уикенд в Германия за първи път от месеци ще има мачове, но властите призовават феновете да си останат вкъщи.

От института "Роберт Кох" предупреждават, че макар и опасността в Германия да е намаляла, от поведението на гражданите зависи дали ще има втора вълна на заразяване.

Ларс Шааде, заместник-директор на Институт "Роберт Кох": Вирусът не е изчезнал, макар и да овладяхме ситуацията. Но вирус има и докато го има, трябва да правим всичко възможно да се предпазим.

Словения

Крачка към нормалността и в Словения, където от днес се подновяват полетите от и към международните летища. Първият пасажер на летището в Любляна, се оказа президентът на УЕФА Александър Чеферин.


Франция

Във Франция - учениците от 1 до 4 клас за първи път от месеци пристъпват в класните стаи. Тези тризнаци вече са научили основните правила, които трябва да спазват.

- Трябва да стоим поне на една ръка разстояние.

- Да кихаме в салфетка.

- И не ни е разрешено да докосваме други хора. Аз май няма да се справя...

А след вчерашните тържества на щастливи от разхлабването на мерките парижани, днес вътрешният министър забрани консумацията на алкохол по бреговете на Сена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тестват всички пациенти в "Пирогов" с PCR тест
Тестват всички пациенти в "Пирогов" с PCR тест
Какви ще са мерките след края на извънредното положение?
Какви ще са мерките след края на извънредното положение?